У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ: Изложба радова Даниеле Фулгоси

0

У Уметничкој галерији у Крушевцу у четвртак, 30. марта, у 19 сати, биће отворена изложба цртежа и колажа  Даниеле Фулгоси “Тамни прелаз”.

Изложба Тамни пролаз Даниеле Фулгоси обухвата цртеже и колаже настале у последњих десетак година, као серије радова или као самостални, од оних под називом Тиранин тиранину, Шапат из 2014. године све до најновијих Могућност причања и Могућност непричања, или рада Егзотика из 2023. године. Сведеним средствима, цртеж оловком, угљеном, коришћењем материјала различитог порекла, као и његовим комбиновањем са цртежом Даниела Фулгоси дефинисала је сопствени поредак у коме иза наизглед разиграности и лакоће стварања, стоји промишљеност сваког потеза и пажљив одабир свих сегмената цртежа и колажа као рефлексија личних искустава и разумевања стварности.

 Даниела Фулгоси (Земун, 1967. година) Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду  1992, где је завршила и постдипломске студије 1995. године.

Приредила је 28 самосталних изложби и учествовала на преко 280 колективних изложби у земљи и иностранству, од 1990. године. За свој уметнички рад добила је 14 награда за графику, цртеж и уметничке књиге (1992, 2013. Међународно Златно перо Београда, 1997. године Октобарског салона за графику, 1997. године Награда III београдског бијенала цртежа и мале пластике (за цртеж), 2001. године Велики печат Графичког колектива, 2004. године Златна игла УЛУС-а, итд).

Радови јој се налазе у колекцијама Народног музеја у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Музеја града Београда, Галерије савремене уметности у Нишу, Wiener Art колекције, различитих установа културе и образовања, као и у приватним колекцијама.

Ради као редован професор на Факултету примењених уметности у Београду, где је такође била и деканица.

Живи у Београду и бави се цртежом, графиком, колажима и уметничким књигама.

Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

seven + 3 =

Skip to content