U UMETNIČKOJ GALERIJI: Izložba radova Milene i Slobodana Radičevića

U četvrtak, 1. septembra, sa početkom u 20 sati, u Umetničkoj galeriji će biti otvorena izložba radova Milene i Slobodana Radičevića.

Izložba pod zajedničkim nazivom “Svedok vremena” obuhvata radove dvoje umetnika Milene i Slobodana Radičevića, mladih Kruševljana koji se prvi put samostalno predstavljaju u Umetničkoj galeriji i Kruševcu.

Milena Radičević svoj umetnički izraz bazira na korišćenju konca i žice kao likovnih materijala i tradicionalnog veza, dok se Slobodan Radičević bavi NFT tokenima i predstavlja umetnost u virtuelnoj realnosti.

Milena i Slobodan Radičević stvaraju zajedno, već nekoliko godina, negujući sopstveni likovni izraz sa bliskih pozicija u shvatanju umetnosti i umetničkog dela u savremenom društvu. Nastajanje slika korišćenjem neslikarskih materijala i različitim sredstvima, proizilazi iz ličnih preispitivanja i uočavanja okolnosti u kojima savremeni svet sve više predvodi moć kapitala. Bliskost pozicija naglašavaju zajedničkim nazivom izložbe – “Svedok vremena” – podvlačeći zapažanje promena, pre svega, u svetu umetnosti pozivanjem na prošlost u Mileninom stvaralaštvu i propitivanjem budućnosti u Slobodanovom radu, a otkrivajući da su oboje duboko uronjeni i svesni savremenosti i realnosti sada i ovde koja stoji u osnovi njihovih radova na ovoj izložbi.“ navodi kustoskinja Biljana Grković u katalogu izložbe.

Milena Apostolović Radičević (1992) završila je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Izlagala je pet puta samostalno i preko trideset puta grupno u zemlji i inostranstvu. Tokom svog školovanja bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao student doktorand, Fonda za mlade talente – Dositeja, Republike Srbije i Opštine Požega. Za svoj umetnički rad dobila je nagradu Stevan Knežević za crtež i nagradu Nacionalne galerije za mlade umetnike završnih godina. Učestvovala je na Letnjoj umetničkoj školi u okviru Univerziteta umetnosti u Beogradu i Kotoru, koloniji Dvorane, kao i na projektima Identity through drama, Cloughjordan Irska, eArth, Olomouc, Češka republika i Purple Wave, Klosterbuch, Nemačka. Jedan semestar je provela na Akademiji lepih umetnosti u Krakovu. Član je ULUS-a i ULUK-a.

Slobodan Radičević je rođen 1991. godine u Ehenbihelu u Republici Austriji, gde je proveo rano detinjstvo. Srednju školu je završio u Kruševcu a osnovne akademske studije na Ekoman akademiji u Nišu, odsek slikarstvo. Od 2013. godine je član udruženja MMUU Car Konstantin iz Niša, a od 2016. redovan član Udruženja likovnih umetnika Kruševca (ULUK). Iza sebe ima jednu samostalnu izložbu i preko 40 grupnih u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. pokrenuo je obnavljanje likovne kolonije u Dvoranu kod Kruševca, kao jedne od najstarijih kolonija, ustanovljene 1971. godina. U periodu od šest godina, koliko je kolonija uspela da opstane, učestvovalo je oko 50 akademskih umetnika iz svih delova Srbije.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content