DEČIJI KLUB EUREKA: Ulaganje u obrazovanje generacija budućnosti

U Kruševcu je pre desetak dana počeo sa radom Dečiji klub Eureka.

Prvi objekat DK Eureka otvoren je u Beogradu 2015. godine i do sada je preko 1.000 dece imalo priliku da učestvuje u različitim programima i radu na projektima. 

Cilj osnivanja Eureke bio je stvaranje jedinstvenog mesta na kome postoje uslovi za harmonični razvoj dece, ne samo intelektualni, već i duhovni, socio-emocionalni, telesni i koje bi istovremeno predstavljalo podršku roditeljima da slede put svog ličnog i profesionalnog ostvarenja”, ističe Aleksandra Simić, osnivačica i direktorka  DK Eureka.  

Slogan Eureke je “Istraži, Otkrij, Saznaj” i simbolizuje didaktički zahtev da učenje treba da se odvija  putem istraživanja, otkrića i rešavanja problemskih zadataka, kroz rad na projektima, a ne putem pamćenja činjenica.

Aleksandra Simić, direktorka Dečijeg kluba “Eureka” FOTO: CINK – S. Milenković

Ciljevi obrazovanja su se promenili. Ključni cilj obrazovanja koji se na globalnom prostoru postavlja za narednu deceniju  jeste razvoj kreativnosti i stvaralaštva. Zašto je to tako? Zato što 95% ukupne ekonomske dobiti stvara 5% kreativnih i nadarenih pojedinaca.Ne zaboravite da će današnja generacija prvaka graditi karijeru 2050. godine. Otuda i šest kreativnih laboratorija u Eureci u kojima će deca na nestandardne ili za budućnost značajne načine sticati znanja.

Naš cilj  je da u ovoj godini kroz postavljanje eksperimentalnog i realnog programa u saradnji sa decom, roditeljima i stručnim saradnicima razvijemo franžizni paket i tako kompletiramo jednu uspešnu poslovnu ideju koja će se  dalje širiti. Savremena pedagoška, psihološka, didaktičko-metodička naučna saznanja testiraćemo u praksi, potom unapredjivati i širiti  dalje. Znanje ima vrednost samo ako se prenosi. Eureka je zato u najširem smislu za nas  odrasle centar  istraživanja, razvoja i širenja obrazovnih inovacija”, naglašava Aleksandra Simić.

Program “Eureka” usmeren je na sadržaje prirodnih nauka i završava se Sajmom nauke  odnosno malom naučnom konferencijom posle 10 nedelja. U okviru tog programa deca prolaze metodologiju naučnog rada, biraju predmete istraživanja, postavljaju hipoteze, koriste različite metode da dodju do saznanja, analiziraju rezultate i zaključuju.

Drugi  program nosi naziv “Konstantin” i integriše društveno-humanističke nauke i umetnost koji se završava Svetosavskim saborom. Fokus je na istoriji hrišćanstva, pravoslavlju, kulturi i umetnosti karakterističnoj za nas, onoj koja oblikuje naš duhovni identitet.

Program “Kul kultura”  fokusiran je na globalno kulturno područje u istorijskom, ali i geografskom smislu. Program se završava Festivalom kulture. Deca samostalno biraju stare ili savremene kulture celog sveta. Bilo je da reč o Vavilonu, starom Egiptu ili Grčkoj, današnjoj Italiji, Francuskoj, zemljama Balkana.

“Moj prvi biznis plan” je program koji je potreban savremenom obrazovanju, razvija dečije preduzetničke ideje, ranu finansijsku pismenost i priprema ih za život u savremenom okruženju. Završava se Eurekinim bazarom na kome deca imaju priliku da predstave svoje firme, proizvode i usluge koje su kreirali.

Za najmlađe Kruševljane DK Eureka je pripremio pet različitih programa FOTO: CINK – S. Milenković

Poslednji program “Pet plus” je dopunski program školskom sistemu u okviru koga deca završavaju  domaće zadatke, putem savremnih didaktičkih sredstava vežbaju, proširuju i produbljuju školska znanja.

Pomenuti programi se realizuju kroz četiri velika projekta u toku godine u trajanju od po 10 nedelja, ukupno 40 radnih nedelja. Pet plus program se realizuje cele školske godine i prati školske planove. 

Što se tiče uzrasta dece,  tokom rada na Pet plus programu grupe se formiraju prema razredu, dok se u okviru drugih programa grupe formiraju prema intersovanjim dece, pa one mogu biti mešovitog uzrasta. 

Tokom dana, vreme od 07:30-16:30 rezervisano je sa decu školskog uzrasta, dok su termini od 16:30-19:30 rezervisani za decu predškolskog uzrasta

Tokom vikenda termini su predvidjeni za program Mala matura i učenike viših razreda kao i za proslavu tematskih rodjendana dece svih uzrasta. 

Ja bih volela da sva deca grada Kruševca imaju mogućnost da se uključe u naše programe i rad kreativnih laboratorija, međutim naša realnost je drugačija. Koristim priliku da pozovem sve  ljude dobre volje, poslovne i uspešne privrednike grada Kruševca, privatne i društvene kompanije, lokalnu samoupravu da iskoriste neki od postojećih modela društveno odgovornog poslovanja i putem sponzorstva ili nekog vida stipendija, zainteresovanoj ili pak talentovanoj deci omoguće boravak u dečijem klubu Eureka tokom školske 2022/2023 godine. To mogu biti programi podrške zaposlenima i njihovoj deci. Takođe, pozivam one koji su zainteresovani za razvoj Eureke kao poslovne ideje i franšize, za podsticaj i razvoj nauke u oblasti obrazovanja, za razvoj projekata u oblasti edukacije dece i odraslih, da nam se jave. Raspoloženi smo za svaki vid poslovne saradnje sa ostalim obrazovnim institucijama, privredom i lokalnom samoupravom.  Imajte na umu da svaki dinar koji danas ulažemo u obrazovanje i vaspitanje dece, višestruko smanjuje naša  buduća davanja za policiju, pravosudje i zdravstvo”, zaključuje Aleksandra Simić, direktorka Dečijeg kluba Eureka.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content