U UMETNIČKOJ GALERIJI: Predstavljanje stvaralaštva Branimira Karanovića

U ponedeljak, 17. maja, u 13 časova u Umetničkoj galeriji biće održano predstavljanje stvaralaštva Branimira Karanovića kroz video prezentaciju i razgovor sa umetnikom.

Takođe, biće promovisan i katalog izložbe Branimira Karanovića / fotografija i grafika (22. april – 30. maj 2021.)
Program se održava i u okviru manifestacije “Muzeji za 10” od 12 – 18. maja 2021.  kada se obeležavaju 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Izložba predstavlja stvaralaštvo Branimira Karanovića sa naglaskom na period koji se odnosi na poslednje skoro tri decenije bogatog i autentičnog opusa u kome dominira fotografija kao samostalni medij ili element na kome počiva grafika. Uključuje radove postavljene kroz pet manjih celina raspoređenih u pet prostorija/soba izložbenog prostora Umetničke galerije, podsećajući na nazive izložbi koje je priređivao i predstavljajući osnovne teme koje su se tada izdvajale kao dominantne a da nisu gubile na aktuelnosti već poprimale dodatna značenja.

Fotografija, fotokolaži, digitalna grafika/kolaž/aplikacije, Multiplikacije, Patchwork, Dva kvadrata i Reciklaža dva kvadrata, Too much photography i Grafike bez pritiska, do najnovije Fosilizacija, predstavljale su „hroničara dominirajućih marginalnih pojava“ i otkrivale na drugačiji način kolekcionara malih stvari, oštrih, lucidnih zapažanja, ironičnog i samoironičnog pristupa, pretočene različitim medijskim i likovnim strategijama u nove celine.

Branimir Karanović je rođen 1950. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. godine  u klasi prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirao grafiku 1976.  godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Od 1978. do 1996. godine radio je kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. godine bio je redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu.
Aktivno izlaže fotografije i grafike na domaćim i međunarodnim izložbama četiri decenije. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content