Učenici iz Kruševca najbolji u regionu u kodiranju

Pobednici regionalnog takmičenja u kodirnju putem džepnog računara Microbita, koji se koristi u nastavi u svim školama u Velikoj Britaniji, su učenici OŠ “Dragomir Marković” iz Kruševca – Strahinja Tadić (VII razred) i Dušan Stefanović (VI razred), koje je predvodila profesorka Ivana Vučinić.

Oni su, koristeći džepni računar Microbit, od svih učeničkih timova u regionu, najbolje rešili dva zadatka – programirali zvučni i svetlosni sigurnosni alarm i napravili muzički instrument pomoću kojeg mogu da odsviraju pesmicu “Na kraj sela žuta kuća.”

Ocenjivano je kritičko razmišljanje i rešavanje problema, timski rad i veština kodiranja/programiranja, a prilikom ocenjivanja uzimali su se u obzir radovi sa kojima su se učenici kvalifikovali za regionalno takmičenje i pobedili na nacionalnim takmičenjima”, izjavio je Armen Čekić, menadžer projekta British Councila “ Škole za 21. vek”.

Drugo mesto osvojili su učenici OŠ “Osma Myderizi” iz Tirane, a treće mesto je osvojila OŠ “Vuk Karadžić” iz Berana.

Kao deo projekta “Škole za 21. vek” Brirish Council je donirao Microbit uređaje u 60 škola u regionu, od kojih  je 10 iz Srbije.  U pripremi je uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona, a dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana“, rekla je Kler Sirs iz Britanskog saveta

Velika Britanija je samo pre nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama što pomaže nastavnicima da pristupe deci na savremen način i da se što više angažuju. Za dve godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti”, dodala je Sirs.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content