UDRUŽENI SINDIKATI SLOGA: Tražimo hitnu smenu Miloša Nenezića!

0

Nakon jučerašnje tragedije u Trajal Korporaciji, u kojoj je jedan radnik izgubio život a četvoro radnika povređeno, saopštenjem se oglasio Sindikat Sloga.

Saopštenje prenosimo u celini.

U svetlu jučerašnje tragedije u Trajal Korporaciji A.D Kruševac, Udruženi sindikati Srbije Sloga sa najvećim ogorčenjem i zabrinutošću zahtevaju smenu Miloša Nenezića, generalnog direktora Trajala i predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Tragični događaj koji se odigrao u fabrici u Kruševcu, gde je u eksploziji u Pogonu za proizvodnju gorive trake, eksploziva, pirotehnike i hemije poginuo osamnaestogodišnji mladić, a četiri osobe povređene, predstavlja rezultat očiglednog niza propusta u upravljanju bezbednošću i radnim uslovima.

Kao sindikat, duboko smo uznemireni činjenicom da je mladić, tek punoletan, bio angažovan na izuzetno rizičnom radnom mestu. Ovo je jasan pokazatelj nesposobnosti gospodina Nenezića, koji je godinama unazad kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika. Ovo odgovorno tvrdimo, jer je proganjao sindikalce i pretvarao u tehnološke viškove, zbog zahteva za veća prava i bolje uslove rada, što samo potvrđuje njegovu odgovornost.

Uostalom, i juče se umesto ličnog pojavljivanja i obraćanja javnosti povodom tragedije u fabrici kojom upravlja sakrio iza saopštenja koje je potpisao nekakav “Kabinet generalnog direktora Trajal Korporacije”. Bezbednost radnika i njihova obuka u radu sa opasnim i zapaljivim materijalima moraju biti prioritet svakog odgovornog rukovodioca. Nenezićeva nesposobnost da obezbedi sigurno radno okruženje je neprihvatljiva i mora biti sprovedena kroz smenu bez odlaganja.

Takođe, izražavamo najdublje saučešće porodici stradalog radnika i želimo brz oporavak svim povređenima. Ovaj tragični događaj mora biti prekretnica u načinu na koji se pristupa bezbednosti na radu u Srbiji, kako nam se ne bi nastavio niz tragedija poput onih u Lučanima gde niko nikada nije odgovarao.

Pozivamo sve radnike koji se suočavaju sa nebezbednim uslovima rada da se obrate inspekciji, svojim sindikalnim predstavnicima i odbiju da rade u takvim uslovima. Život i bezbednost radnika su iznad svakog profita”, navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content