Uhapšen Bratislav Živković, komandant Četničkog pokreta

Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Kako se navodi, policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsili Živkovića „zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi“.

Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden nadležnom tužilaštvu, stoji u dopisu MUP.

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Državljani Srbije su u Ukrajini obuhvaćeni istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk.

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

Kako je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa u februaru ove godine, Viši sud u Beogradu doneo je 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom.

Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.

FOTO: Twitter

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content