Ukida se pruga Kruševac – Kraljevo !?

Oko 760 kilometara nerentabilnih pruga u Srbiji moglo bi da bude ukinuto, jer gradovi nisu zainteresovani da finansiraju njihov opstanak, piše “Blic”.

“Železnice Srbije” su ponudile lokalnim samoupravama da finansiraju opstanak putničkog i teretnog saobraćaja na 20 deonica, ali interesovanje postoji za samo dve deonice ukupne dužine 40 kilometara.

Među pravcima koji će, verovatno, biti ukinuti je i deonica od Kraljeva do Kruševca u dužini od 55 kilometra na kojoj se godinama odvijao samo teretni saobraćaj.

Izvor „Blica“ iz Vlade tvrdi da su neprijatno iznenađeni takvim raspletom.

Blizu 30 lokalnih samouprava je dobilo upite da se izjasni da li su voljni da finansiraju pruge u svojim sredinama, jer država i „Železnice“ za to nemaju više novca. Međutim, većina njih nije pokazala interesovanje da na njihovim teritorijama opstane najjeftiniji putnički i teretni saobraćaj. Da bi razmislili, produžen je i rok za izjašnjavanje za mesec dana, ali većih efekata nije bilo, pa će Ministarstvo saobraćaja morati Vladi da predloži da se blizu 760 km pruga ukine – kaže sagovornik “Blica”.

On dodaje i da će se, ako se nešto ne promeni, na spisku naći i deonice Kraljevo – Kruševac i Požarevac – Majdanpek, koje su žile kucavice i za privredu i za građane tog kraja.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Kiki says

    Što reko AV – veću glupost nisam čula. Železnice su državne i ona treba da ih održava. Nema para? Neka smanji državni aparat ili neka poveća porez (koji se i plaća zato da bismo imali puteve, pruge, vodu, bolnice, škole…). Ova “ideja” o tome da lokalne samouprave finansiraju pruge je nešto što je samo za smejanje ili plakanje, ali nikako za ozbiljno razmišljanje. No, kako se zna da “od glave smrdi”, tako neće ni biti pametnog rešenja za ovaj problem. Kao ni pruga…

Comments are closed.

Skip to content