UMETNIČKA GALERIJA: Izložba Margarete Jelić

U Umetničkoj galeriji 17. decembra u 13 sati biće otvorena izložba slika i crteža Margarete Jelić “Drugi prostori”.

Izložba Drugi prostori Margarete Jelić obuhvata slike i crteže iz nove serije započete 2016. godine, kao i video instalacije i prostornu/svetlosnu instalaciju nastale za ovu priliku.

Samim nazivom “Drugi prostori” Margareta Jelić razmatra temu viđenja stvari i pažnju usmerava, sa karakterističnih slika, animacija i crtanih filmova kao pronicljivih prizora koje je prethodno izlagala, na drugačiji ugao gledanja i detalj iz promenjene perspektive. Ovom gledištu doprinosi i svetlosna instalacija, postavljena u prostoru, kao sledeći korak u istraživanju čime se podvlači i interaktivnost cele izložbe.

Margareta Jelić (Beograd, 1967. godine) je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku za slikarstvo 1992. godine u Beogradu. Magistrirala je 2006. godine na interdisciplinarnim magistarskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za Višemedijsku umetnost. Doktorirala je 2008. godine na grupi za Teoriju umetnosti i medija i 2009. Višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Od 1991. godine izlaže redovno na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 1997. godine. Predavala je na doktorskim studijama grupe za Višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu od 2008. do 2010. godine.
Autor je knjige „Fragmentirani pogled“ Nolit, Beograd, 2010.
Njeni radovi su deo muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija (Muzej grada Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija Nadežda Petrović, Čačak, Vujičić kolekcija itd.)
Živi i radi u Beogradu i Brajtonu.

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content