UNICEF-ov projekat “Sport za sve” u Ćićevcu

 UNICEF-ov projekat Sport za sve, čiji je cilj inkluzija kroz sportsko-rekreativne aktivnosti, biće sproveden u pet opština u Srbiji –  Subotici, Aleksincu, Priboju, Ćićevcu i Velikoj Plani.

UNICEF će oko pet miliona dinara preusmeriti za nabavku sportsko-rekreativne opreme i unapređenje stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ovaj projekat se sprovodi u saradnji sa udruženjima – „Zajedno“ iz Subotice, Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Priboj, društvom za razvoj kreativnosti opština Aleksinac, „Okular“ iz Ćićevca i udruženjem osoba sa cerabralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ iz Velike Plane.

Sport za sve se realizuje zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena tokom Teletona „Pozovi pomozi“ i finansijskoj podršci Telenora, Telenor banke i Vojvođanske banke.

U Srbiji se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze među najmarginalizovanijim i najugroženijim članovima društva. Ova deca se suočavaju sa neprestanom diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje, a u odnosu na decu bez smetnji u razvoju. To moramo da promenimo“, istakao je direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot i dodao:

Sport, rekreacija i igra su prepoznati kao važne strategije za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Zato je cilj UNICEF-a da u opštinama širom Srbije obezbedi opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, kao i realizaciju niza sportskih inkluzivnih manifestacija i redovnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditeta.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content