Upis na fakultet se bliži – izaberi pametno!

Mnogi maturanti pitaju se ovih dana „kuda po završetku srednje škole?“ Kako da obezbede sigurnu budućnost, a da pri tom ne stave svoje roditelje na veliki trošak?

Da je sticanje diplome inženjera sa perspektivom moguće u izuzetno povoljnim uslovima govori i primer Fakulteta iz Kraljeva.

Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu je državni fakultet sa tradicijom u obrazovanju inženjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okruženju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, građevinarstva, a od prošle godine, i studije inženjerstva zaštite na radu. Trendovi pokazuju da će potreba za inženjerima zaštite na radu rasti usled usklađivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije, što je bio i ključni razlog akreditacije ovog novog studijskog programa na fakultetu.

Na studije mašinskog inženjerstva, ove godine se prima 80 budžetskih studenata. Na Fakultetu se realizuju sva tri nivoa studija: četvorogodišnje osnovne studije, master studije koje traju jednu godinu i doktorske studije u trajanju od 3 godine. Prateći trendove i potrebe tržišta razvijena su 4 modula za koje se studenti opredeljuju u trećoj godini: Projektovanje u mašinogradnji, Proizvodno mašinstvo, Automatsko upravljanje, Robotika i fluidna tehnika, i Energetika i zaštita životne sredine.

Studije građevinskog inženjerstva i inženjerstva zaštite na radu realiziju se kao zajednički studijski programi sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada. Prve tri godine osnovnih akademskih studija realiziju se u Kraljevu, nakon čega studenti mogu nastaviti studije u Novom Sadu, bez polaganja razlike ispita, sa potpuno istim pravima kao da su studirali na Fakultetu tehničkih nauka. Pri upisu četvrte godine studenti građevinskog inženjerstva mogu izabrati sledeće smerove: Konstrukcije, Hidrotehnika, Putevi, železnice i aerodromi. Nekoliko generacija studenata građevine je već upisalo četvrtu godinu u Novom Sadu i pokazalo se da su se dobro uklopili i uspešno nastavili studije. Studenti inženjerstva zaštite na radu pri upisu četvrte godine odlučuju se između inženjestva zaštite na radu i zaštite životne sredine. Ove godine na zajedničke studijske programe građevinsko inženjerstvo i inženjerstvo zaštite na radu upisuje se po 40 studenata na teret budžeta.

Inženjeri svih struka danas su sve traženiji i sve bolje plaćeni. Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je najviše raspisanih oglasa (za visokoobrazovane) u prošloj godini bilo za diplomirane i master inženjere mašinstva, zatim za IT sektor, elektrotehniku i građevinarstvo. Takođe, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po radnom mestu, posle IT sektora najmanje prijavljenih je mašinskih inženjera.

To pokazuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je fakultet potpisao sa kompanijama u okruženju. Neke od njih su LEONI i MAGNOHROM koji posluju u Kraljevu, InMold iz Požege, Cooper Tire i Kromberg & Schubert u Kruševcu, Siemens Mobility d.o.o. i MIND group koji posluju u Kragujevcu, itd. Da bi na vreme obezbedili najbolje inženjere kompanije su počele sa stpendiranjem naših najboljih studenata i plaćenim studentskim praksama.

Od savremenih inženjera danas se očekuje poznavanje više softvera za projektovanje, proračun i analizu. Fakultet kontinuirano prati razvoj najboljih softverskih paketa iz oblasti mašinstva i građevine i ugrađuje ih u nastavni proces: Autodesk, SolidWorks, Ansys, CGSPlus, Axis, Sap, Matlab i dr. Fakultet poseduje edukacione licence svih programa u kojima izvodi nastavu, i prilagođava se potrebama privrede uvođenjem novih softverskih rešenja u nastavni proces.

Fakultet ne upisuje veliki broj studenata što omogućava veliku fleksibilnost i potpunu posvećenost studentima. Studenti su na vežbama podeljeni u male grupe, što im olakšava proces učenja, i stvara dobru atmosferu za rad. Profesori i asistenti su uvek dostupni za sva pitanja, nedoumice, za dodatna objašnjenja, i van nastave. Svršeni studenti često ističu odnos nastavnika prema studentima kao najjači utisak tokom studiranja u Kraljevu.

Znanja stečena na ovom fakultetu su odlična osnova za građenje inženjerske karijere, slažu se i bivši studenti i sadašnji poslodavci.

Da bi studiranje bilo dostupno svima koji imaju želju za sticanjem znanja, Fakultet se potrudio da pomogne studentima prve godine kojima je to najpotrebnije. Svi studenti koji upišu fakultet na teret budžeta u prvom upisnom roku, a koji su van teritorije grada Kraljeva, bez obzira na prosek ocena i prosek primanja u domaćinstvu, dobijaju smeštaj u studentskom domu. Studentski dom sa moderno opremljenim trokrevetnim sobama, čitaonicom, TV salom, restoranom i wi-fi akademskom mrežom nalazi se u neposrednoj blizini fakulteta. Troškovi smeštaja u studentskom domu sa tri obroka u studentskom restoranu iznose ukupno 6400 dinara mesečno.

Izborom Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo mladi ljudi imaju priliku da uz minimalne troškove studiranja steknu znanja koja će primeniti sutra u praksi. Na sigurnom putu ka karijeri inženjera na raspolaganju im stoje posvećeni nastavnici i saradnici.

Više informacija na
https://www.mfkv.kg.ac.rs/
Facebook https://www.facebook.com/Fakultet.za.masinstvo.i.gradjevinarstvo
e-mail: nastava@mfkv.kg.ac.rs
Instagram: fmg_kraljevo

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content