Usvojen budžet Opštine Trstenik

Skupštine opštine Trstenik usvojila je predlog budžeta za narednu godinu koji iznosi nešto više od milijardu i stočetrdeset miliona dinara.

Predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić govoreći o Predlogu budžetu istakao je da su ove godine izdvojena značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, podsticaj zapošljavanja, razvoj infrastrukture i unapređenje socijalne zaštite.

Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, obrazložio je predlog budžeta za 2016. godinu
Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, obrazložio je predlog budžeta za 2016. godinu

Prilikom izrade Predloga budžeta uzeli smo u obzir specifičnu situaciju u kojoj se danas nalazi Opština Trstenik s obzirom na rešavanje statusa Prve petoletke. Kako Trstenik ima izuzetnih potencijala u oblasti poljoprivrede ove godine izdvojena su značajna sredstva i to u iznosu od 58 miliona dinara. Naš plan je da kroz projekat iz oblasti poljoprivrede, sredstvima iz lokalnog budžeta, podstaknemo poljoprivrednike da podižu zasade malina, kupina i unaprede plasteničku proizvodnju jer za tu oblast postoji tržište. Za realizaciju programa podrške poljoprivredi obratili smo se i delegaciji Evropske unije. Ukoliko dobijemo podršku za ovaj program izvesno je da će se otvoriti oko 170 novih radnih mesta i gde će se neposredno uposliti preko 500 korisnika, što bi smanjilo stopu nezaposlenosti u opštini Trstenik za deset procenata“, kazao je predsednik Opštine Trstenik, Miroslav Aleksić.

U budžetu za narednu godinu povećana je nadoknada za nezaposlene porodilje sa sedamnaest na dvadesetdva miliona dinara, a planirano je izdvajanje za poboljšanje infrastrukture od preko sto miliona dinara. U planu je nastavak podrške mladim talentima, sportistima i omladini. U budžetu su zadržana i sva druga finansijska izdvajanja iz oblasti socijalne zaštite.

Izgradnja novog sistema daljinskog grejanja na gas, čija vrednost iznosi tri miliona evra i finansira se iz lokalnog budžeta i sredstivima KFV- nemačke razvojne banke, jedan je kapitalnih projekata opštine. Novi sistem će stvoriće uštede od preko 60 miliona dinara godišnje samo po osnovu energenata. Drugi kapitalni projekat odnosi se na rekonstrukciju vodovodne mreže, a vrednost ove investiciji je tri miliona evra i finansira se iz istih izvora.

Lokalni budžet sačinjen je u skladu sa uputstvom Ministarstva finansija iako Opština Trstenik ima manjak zaposlenih, smanjenje broje zaposlenih je u planu u ciljem racionalizacije i stvaranja profitabilnih preduzeća.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content