Premijera poslednjeg filma Mikija Stamenkovića

0

Pre četiri godine preminuo je reditelj Miki Stamenković, rodom Kruševljanin, čovek koji je do zadnjeg dana svog života radio i stvarao. Tog decembra 2011. godine kada ga je smrt prekinula završavao je dokumentarni film “Bard Lazareva grada” o svom prijatelju, pesniku iz Kruševca, Ljubiši Bati Đidiću.

Film je trebalo da bude svojevrstan poklon njegovom prijatelju Bati i počeo je da ga radi bez Batinog znanja, u produkciji “Centar filma” u okviru ciklusa “Znameniti događaji i ličnosti Srbije”, po scenariju Stevana Jovičića. Snimatelj je Života Jevtić, snimatelj tona je Slobodan Miljković, montažer Violeta Trpčevski. Tekst je čitala Vera Aksentijević, a stihove Mile Nedeljković. Muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Miki Stamenković
Miki Stamenković

Miki Stamenković je rediteljskom poslu pristupio sa mladalačkim poletom, a Bata za film saznaje tek prilikom snimanja u Kruševcu. Knjiga snimanja i odabrani materijali predati su montaži. Prva polovina filma je montirana, ali gledanje je odloženo za kraj decembra. Miki nikada nije pogledao svoj poslednji film – iznenada je preminuo 20. decembra 2011. Mikijeva supruga Ljilja je sa velikom upornošću probudila ekipu i Mikijevi prijatelji konačno realizaciju filma privode kraju. Premijera filma je zakazana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content