Varvarinci ne daju kocku!

2

Građani Varvarina ogorčeni su zbog raskopavanja centra grada i odvoženja granitnih kocki, čije postavljanje je svojevremeno finansirano iz samodoprinosa, na nepoznatu lokaciju u Kruševcu.

„Kruševacput“ je prošlog ponedeljka započeo u Varvarinu radove na rekonstrukciji regionalnog puta drugog reda u dužini od 1.500 metara. Vadi se kocka kako bi bio postavljen asfalt što je razbesnelo Varvarince.

– Nismo imali uvid u projekat i nismo znali da će kocka biti zamenjena asfaltom. Kada su počeli radovi šokirali smo se. Drugi problem je to što se kocka koja se vadi odnosi u Kruševac, umesto da ostane ovde kako bi uredili pešaćku zonu u centru Varvarina. – kaže Marija Brajović, jedan od inicijatora samoorganizovanja Varvarinaca.

Za petak je bio zakazan skup građana Varvarina, ali je otkazan nakon upozorenja policije da nije na vreme prijavljen.

Dopis Opštine Varvarin JP "Putevi Srbije"
Dopis Opštine Varvarin JP “Putevi Srbije”

Umesto protestnog skupa grupa građana je otišla na sednicu lokalnog parlamenta kako bi svoje nezadovoljstvo preneli odbornicima koji su, većinom, podržali zahtev sugrađana.

Za 16. mart zakazan je protestni miting, a Varvarinci prete da će blokirati radove ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtevi.

– Kada sam video kako kopaju kocku zaplakao sam od muke. Popločavanje centra Varvarina je rađeno krajem 60-tih godina, trajalo je skoro godinu i po dana i rađeno je ručno. Novac za kocke obezbedili su Varvarinci samodoprinosom, a ja sam emotivno vezan za nju jer je urađena u vreme kada je moj pokojni otac Čedomir bio predsednik opštine. – ističe Dragiša Simić.

Izvađene kocke imaju i značajnu ekonomsku vrednost. Radi se o 720.000 komada granitne kocke koja je u dobrom stanju i može da se ugrađuje u druge objekte.

Zoran Milenković, predsednik Opštine Varvarin, kaže da lokalna vlast ne može puno toga da učini.

– Kocka se nalazi na regionalnom putu drugog reda koji pripada „Putevima Srbije“. Skupština opštine je donela odluku da izvađena kocka ostane u Varvarinu kako bi je iskoristili za sređivanje centra grada, ali se to ne poštuje. Poslali smo dopis „Putevima Srbije“ koji su nam odgovorili da je kocka njihova. – objašnjava Milenković.

Nakon vađenja kocke centar Varvarina je, zbog obilnih kiša, pretvoren u kaljugu. „Kruševacput“ je planirao da radove završi do 24. marta, jer bi tog dana premijer Vučić i predsednik Nikolić trebali da, na skupu kod Varvarinskog mosta, prisustvuju obeležavanju početku NATO agresije na Srbiju.

Varvarinci su besni i jer je radove u njihovom mestu otvorio potpredsednik SNS Bratislav Gašić rečima „Ovo je poklon SNS Varvarincima!“.

U “Putevima Srbije” tvrde da se izvađene kocke skladište na odgovarajućem mestu i da će po završetku radova biti ustupljene lokalnoj samoupravi.

You might also like More from author

2 Comments

  1. Ivan Arsić says

    720 hiljada kocki po 9 evra. E to su Gašić i Milenković. hteli. A ne priča o uređenju Varvarina pred izbore. Još prošle godine se Predsednik opštine Varvarin obratio JP Putevi Srbije sa željom za “renoviranjem”, i svi odbornici su kasnije i glasali za to… sad su kao svi protiv, kao slušaju glas naroda. A narod ko narod, svašta mu možeš servirati. Svi duvaju u istu tikvu, i SNS i SPO.

  2. marko says

    voda ih donela voda ih odnela , sa poplavom dosli tako i posli…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content