Više od polovine Roma strahuje za bezbednost van svojih naselja

Istraživanje koje je sprovelo Udruženje „Romani cikna“ iz Kruševca, uz podršku ODIHR/CPRSI iz Varšave, pokazalo je da se više od polovine anketiranih mladih Roma ne oseća bezbedno van svojih naselja.

Istraživanje je sprovedeno u tri romska naselja u Kruševcu, a anketirano je 100 Roma i Romkinja starosti od 18 do 30 godina.

Oko 75 odsto ispitanika se izjasnilo da su bili diskriminisani po osnovu nacionalne pripadnosti. Više od 40 odsto muškaraca je diskriminaciju prepoznalo prilikom traženja posla, dok su žene u sličnom procentu diskriminaciju prepoznale tokom ostvarivanja prava u institucijama. – ističu u „Romani cikni“.

Istraživanje je pokazalo da  oko 20 odsto žena u romskoj zajednici najveći strah ima od fizičkih napada i pretnji, dok više od deset odsto žena i devojaka  strahuje od silovanja.

Više od polovine mladih Roma i Romkinja smatra da su Romi koji žive u romskim naseljima bezbedniji od onih koji žive van romskih naselja.

Preko 60 odsto ispitanika navelo je policiju kao instituciju u koju najviše imaju poverenja i kojoj se najčešće obraćaju kada im je ugrožena bezbednost.

Kao ono što  ugrožava bezbednost mladih Roma prepoznali  su, pre svega, “to što postoje ljudi koji teraju devojčice da se bave prostitucijom”, pijane ljude sa oružjem, brzu vožnju kroz naselje, lošu uličnu rasvetu u naselju, kriminal kod Roma… Većina ispitanika je na pitanje da li je u redu posedovati oružje odgovorila negativno. Upoređujući stavove mladih iz romske zajednice sa stavovima većinske populacije svih dobi, iz istraživanja rađenog 2016. godine u Srbiji, na temu za i protiv oružja, postoji značajno odstupanje. Većina učesnika iz takozvane većinske populacije se slaže da je poželjno imati uz sebe neko sredstvo samoodbrane. – naglašavaju u „Romani cikni“.

U Kruševcu živi oko 2.500 Roma, uglavnom u tri velika naselja. Pažnju javnosti nedavno je privuklo ograđivanje dela naselja „Marko Orlović“ zbog, kako je obrazloženo „postavljanja zvučnih barijera“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content