Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

0

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju nastavak “žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i ‘neposlušne’ medije i novinare”.

U saopštenju koalicije se navodi da je Vučić etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je sasvim svesno ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući kao “neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja”.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti – kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege – demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih”, navodi se u saopštenju.

Koalicija je dodala da taj incident pokazuje da je neiskrena tvrdnja predstavnika vlasti da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji i da to dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća udruženja u njemu.

Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Zahtevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju. Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa“, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content