Zadovoljstvo kupca – najbolja preporuka

Porodična firma “Plastik enterijer” primer je da je uprkos nepovoljnim uslovima na tržištu, elementarnim nepogodama i bez konkretne pomoći države moguće postići dobre poslove rezultate.

Ova kompanija koja upošljava 10 radnika, bavi se proizvodnjom unutrašnjih vrata, izradom nameštaja po meri i opremanjem enterijera od 2003.godine. Obaveze prema radnicima i zaposlenima rukovodstvo redovno izmiruje, a želje, po pravilu, ispunjavaju i brojnim kupcima na domaćem i inostranom tržištu.

Put do uspeha i održivost u poslovanju nisu lako ostvarljivi. Nebojša Devetaković, osnivač i direktor preduzeća „Plastik enterijer“, naglašava da je firma pre skoro 12 godina krenula da radi kao mala stolarska radionica.

Počeli smo sa proizvodnjom unutrašnjih vrata, a potom proširili proizvodne programe sa izradom nameštaja po meri i, na kraju, obogatili punudu osmišljavanjem idejnih rešenja za enterijer i realizacijom u opremanju unutrašnjosti privatnih domova i stanova i poslovnog prostora različite namene i svrhe – ističe za CINK Nebojša Devetaković. – Ne radimo serijsku proizvodnju, već isključivo za poznatog kupca. Otuda je teško izvesti prosečnu računicu o isporučenim količinama na godišnjem nivou, odnosno da li proizvedemo  1.500 ili 2.000 vrata. Rad po narudžbini je kompleksan, ali već smo dovoljno prepoznatiljivi po kvalitetu, tako da je plasman naših proizvoda praktično zagarantovan.

Nebojša Devetaković, vlasnik preduzeća "Plastik enterijer" FOTO: S.Babović
Nebojša Devetaković, vlasnik preduzeća “Plastik enterijer” FOTO: S.Babović

Komadi nameštaja sa oznakom „Plastik enterijer“ mogu se kupiti u Austriji i u Švajcarskoj, u celom Rasinskom okrugu, u Beogradu, u Nišu i u Timočkoj krajini. Ostvarena je i zavidna saradnja sa više arhitektonskih biroa i građevinskih preduzeća u srpskoj prestonici i u drugim gradovima zemlje. Sopstveni salon ova firma ima u Negotinu, a u planu je otvaranje posebnog prodajnog prostora u Varvarinu i u Beogradu.

Mislim da su održavanje nivoa kvaliteta i kontinuirano ulaganje ključni za značajne poslovne rezultate – napominje Devetaković. – Insistiramo na vrhunskoj sirovinskoj bazi koju putem ovlašćenih posrednika nabavljamo iz Austrije i Italije. Mašine smo zanavljali više puta. Nakon početnog ulaganja, krupnije investicije u opremu imali smo 2007, kao i ove godine. Posedujemo dva transportna vozila i lično isporučujemo narudžbine.

"Plastik enterijer" je osnovan pre 12 godina kao stolarska radionica FOTO: S.Milenković
“Plastik enterijer” je osnovan pre 12 godina kao stolarska radionica FOTO: S.Babović

A one se, govori Devetakovićevo iskustvo, po željama i pre svega po kriterijumima na koje se oslanjaju u proizvodnim pogonima „Plastik enterijera“, ne razlikuju kod domaćeg, odnosno kod stranog naručioca. Izuzetno interesovanje vlada za nameštaj. Rade se kuhinje, spavaće sobe, ormani, dnevni boravci, ali i drvena stepeništa. Izrada idejnog rešenja enterijera sve je popularnija.

Proizvodni pogon zauzima oko 600 kvadrata i radimo bezmalo svakodnevno – napominje Nebojša, koji u poslu  ima nesebičnu podršku supruge Marinele. – Povremeno smo koristili određene kreditne linije za osavremenjivanje posla, ali u principu, izbegavamo tu vrstu bankarskih obaveza. Nismo koristili ni državne subvencije, kao ni programe podsticaja za zapošljavanje. Naši su radnici odlični majstori, sa dosta iskustva i kako se oslanjamo na njih i njihovo znanje i veštinu, tako smo orjentisani na sopstvena sredstva u finansiranju rada i modernizacije.

Proizvodi "Plastik enterijera" mogu se naći na tržištima Austrije i Švajcarske FOTO: S.Babović
Proizvodi “Plastik enterijera” mogu se naći na tržištima Austrije i Švajcarske FOTO: S.Babović

Prepreke u poslu sa preradom drveta su kao i u drugih privrednim granama: nelojalna konkurencija, poslovanje u sivoj zoni i firme koje bez prijavljenih radnika i van sistema prodaju proizvode po niskim cenama.

Uspevamo najviše kvalitetom da „pariramo“ takvoj vrsti biznisa – navodi direktor. – Odabrali smo da poslujemo transparentno i tog kursa se držimo. Na našoj oficijalnoj prezentaciji nudimo uvid u dosadašnji rad, saradnju sa poslovnim partnerima, asortiman proizvoda.

I pored nepovoljnih uslova za preduzetništvo i činjenice da država često ne štedi tzv.“male“ preduzetnike koji upošljavaju od pet do 50-ak radnika, u „Plastik enterijeru“ najavljuju da neće napuštati ni posao, ni način rada. Ima, međutim, perioda u godini kada ozbiljno razmišljaju da jednostavno odustanu od dalje uspešne proizvodnje.

Sredinom maja prošle godine upravo je bio jedan od takvih trenutaka. Usled velikih poplava i izlivanja Velike Morave u Obrežu kod Varvarina, gde je sedište firme, pogoni preduzeća ozbiljno su stradali.

Bio je uništen značajan deo repromaterijala i mašina, zajedno sa poslovnom zgradom, nismo radili blizu dva meseca – priseća se naš sagovornik. – Šteta je bila oko 30.000 evra, država nam je isplatila oko 360.000 dinara. Nemam problem s tim što nam je isplaćena ta suma. Imam problem što takve nepogode jednostavno moraju da se spreče.

U prošlogodišnjim poplavama "Plastik enterijer" je pretrpeo štetu od 30.000 evra FOTO: S.Babović
U prošlogodišnjim poplavama “Plastik enterijer” je pretrpeo štetu od 30.000 evra FOTO: S.Babović

No, Devetakovići su nastavili sa radom i vrlo brzo prevazišli ove teške trenutke. Tako su se pridružili ozbiljnim kompanijama iz tzv. drvne industrije koja je, kako pokazuje poslednja statistika Regionalna privredne komore Srbije, ostvarila suficit upravo zahvaljujući malim proizvođačima. Procenjuje se da je ova industrija u prvom kvartalu 2015. godine ostvarila spoljnotrgovinski suficit od 53 miliona dinara, što je nastavak prošlogodišeg pozitivnog trenda. Lanjski izvoz iznosio je približno 500 miliona, dok je suficit dostigao 152 miliona dolara. U Udruženju za šumarstvo i industriju prerade drveta, celuloze i papira precizirali su da je izvozni trend povećan kod svih vrsta proizvoda.

Varvarin-projekat2015

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content