ZAHTEV NOVOM MINISTRU: “Veće izdvajanje za prosvetu u budžetu za 2021. godinu!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije objavila je spisak zahteva Ministarstvu prosvete i novom resornom ministru.

Zahtevamo da u budžetu za 2021. godinu planira veće izdvajanje za prosvetu. Najavljeni minimalac od 1.1.2021.godine iznosiće 32.126 dinara (što je 6,6% veće od prošlogodišnjeg minimalca ). S obzirom da se Unija SPRS već 21 godinu zalaže za odnos 1:3 (minimalac prema plati nastavnika), očekujemo značajno povećanje zarada u našem sistemu da bi došli do željenog odnosa u narednom periodu, koji je realan, ako je prosveta jedan od stubova našeg društva, kako vlast govori. Podsetiću, trenutni odnos je oko 1:2 tako da sve više klizimo u rasponu plata pa bi pomeranje koeficijenta za nastavnike sa sedmim stepenom sa 17,32 na 20,32 bilo realno u ovom momentu jer je oko 80% prosvetnog sistema visoko obrazovano.

Tražimo i isplatu 30.000 dinara za šest Svetosavskih/Novogodišnjih nagrada (od 2015. do 2020.) predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja (član 2.) i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika.
Isplata 25.000 dinara iz ušteda predviđenih potpisanim Sporazumom (član 7.) Velike uštede su ostvarene u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova, što sada iznosi preko 25.000 ljudi. Time je državnoj kasi sačuvano oko 6 milijardi dinara! Pomenuta suma isplata, iznosila bi negde oko polovine ušteda.

Korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi.

Korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti. Prema postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, a to je, na žalost i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30.
Plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete”, navodi se u saopštenju USPRS.

Po rečima Predraga Gašića, člana radne podgrupe za praćenje angažovanja na nivou Školske uprave Kruševac od početka školske godine u školama u Rasinskom okrugu preuzimanjem je zbrinuto 70 prosvetnih radnika,

Time je rešen deo tehnoloških viškova na ovom području, a trenutno 154 prosvetara radi sa nepotpunom normom. Sada na području naše Školske uprave imamo vidno manje tehnoloških viškova, a od početka školske godine realizovano je oko 70 preuzimanja u školama. Taj postupak nije tekao lako jer imamo priličnih problema sa određenim direktorima koji ne poštuju uputstvo ministra. 126 naših kolega zasnovalo je radni odnos na neodređeno vreme. radi se o ljudima koji su od 2017. godine imali radni odnos sa određenim statusom”, kazao je Gašić dodajući da je na ovaj način u Srbiji zaposleno 11.000 prosvetnih radnika.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content