ZAHTEV PROSVETARA: Odložiti početak školske godine za dve nedelje!

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije usaglasio se da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje.

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije navela je pet ključnih razloga zbog kojih smatraju da je skoro nemoguće stvoriti zdravstveno bezbedan školski ambijent od 1. septembra.

Na prvom mestu, lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

Drugo, sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Кriznog štaba.

Treće, škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

Četvrto, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.

Peto, nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave”, navela je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u saopštenju izdatom posle sednice Glavnog odbora sindikata.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent”, zaključio je taj sindikat u saopštenju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content