Zahtev za rehabilitaciju dečaka koje su ubili komunisti

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo je zahtev Višem sudu u Kruševcu za rehabilitaciju Mihajla D. Ljutića i Vladimira S. Sevalca, učenika osnovne škole, koje je 7. novembra 1944. godine komunistička vlast  streljala.

Ubistva dece, kao „narodnih neprijatelja“ su bila slika i prilika novih kominističkih vlasti nakon oslobođenja, posle Drugog svetkog rata. Istina jeste bolna, ali mora biti izrečena, pa makar sa zakašnjenjem od 74 godine.

Danas smo predali zahtev sudu u Kruševcu za poništenje nezakonito donete odluke veća Vojnog suda Kruševca koje je na današnji dan 1944. osudilo na smrt streljanjem Mihajla Ljutića, dete koje je imalo samo devet godina, i Vladimira Sevalca, dečaka od 13 godina, optužujući ih da su izdajnici, koji deluju protivnarodno, u službi okupatora.

Niko nikada nije odgovarao za ove i slične zločine, nevinih građana, a bilo ih je preko 200.000, čija tela su završila u masovnim grobnicama. Dok država Srbija zvanično ne osudi ove zločine , ne izvini se potomcima žrtava i time makar delimično ispravi ovu nepravdu, neće biti napretka za naš narod i državu. Najmanje što danas možemo da uradimo za nevino stradale je da otkrijemo mesto gde počivaju njihovi zemni ostaci i dostojno ih sahranimo. Duše nevino stradalih moraju naći svoj mir, da bismo i mi bili mirni sa sobom i pred Bogom”, izjavio je Mirko Čikiriz, zamenik predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Pre 74 godine, u oslobođenom Kruševcu, komunisti su likvidirali i četničkog vojvodu Milana Drljevića, ustanika Topličkog voda, koji se borio za slobodu Srbije u Prvom i Drugom svetskom ratu. Toga dana, osim njega i ovo dvoje dece, ubijeno je još 26 osoba i bačeno u masovnu grobnicu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content