Završen projekat “Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu”

Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga i Udruženje građana “Evrokontakt” organizovali su završnu konferenciju projekta “Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu”.

Aleksandar Šaronjić, direktor ARRRO, objasnio je da su u proteklih sedam meseci održane prezentacije socijalnog preduzetništva u svih šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu.

Otvorena je Kancelarija za socijalno preduzetništvo, prva tog tipa u Srbiji, a spremni smo i za formiranje Mreže socijalnog preduzetništva. Radićemo na promociji ideje socijalnog preduzetništva bez obzira što je projekat priveden kraju“, istakao je Šaronjić.

Socijalno preduzetništvo – iskustva iz Azije

Danijela Veselinović, osnivač “Wake Up Society”, govorili je o svom iskustvu sa socijalnim preduzetništvom.

Bavim se industrijskim i grafičkim dizajnom a moje preduzeće proizvodi jastučnice i torbe. Deo profita koji ostvarimo ide za obuku pripadnika marginalizovanih grupa“, kazala je Danijela.

Ona je koristeći pogodnosti programa “Pokreni se za posao” nabavila tri mašine a imala je i priliku da vidi kako funkcioniše socijalno preduzetništvo u Sloveniji, Japanu, Indiji, Bangladešu, Nepalu…

Aleksandar Šaronjić (ARRRO), Danijela Veselinović (Wake Up Society), Slobodanka Pavlović ("Ruža" Lebane) i Nenad Krstić (UG "Evrokontakt") FOTO: CINK - S.Milenković
Aleksandar Šaronjić (ARRRO), Danijela Veselinović
(Wake Up Society), Slobodanka Pavlović (“Ruža”
Lebane) i Nenad Krstić (UG “Evrokontakt”) FOTO:
CINK – S.Milenković

Skromnim sredstvima možemo da pokrenemo neku inovativnost koja će rešiti društveni problem, koristeći znanje i kreativnost“, naglasila je Danijela Veselinović.

Veliku pažnju privuklo je izlaganje Slobodanke Pavlović iz Udruženja žena “Ruža” iz Lebana. Ova organizacija je kroz civilno-javno partnerstvo registrovala socijalno preduzeće – neprofitnu d.o.o za preradu voća i povrća.  Polovina profita se reinvestira u preduzeće dok druga polovina ide za socijalne usluge na teritoriji opštine Lebane.

Počeli smo krajem 2015. godine sa pet žena. Preradili smo osam tona sirovina i proizveli 6.000 jedinica proizvoda. Prošle godine smo imali 22 zaposlena, 90 tona otkupljenih sirovina i 42.000 jedinica proizvoda“, pričala je o iskustvima iz Lebana Slobodanka Pavlović.

Sledeći korak u razvoju “Ruže” je organska proizvodnja na površini od 2,5 hektara i u pet domaćinstava na brdskom-planinskom području. Već je sklopljen dogovor sa partnerima iz Austrije o plasmanu organskih proizvoda u ovu zemlju.

Svako socijalno preduzeće u jednom momentu mora da postane samoodrživo. Naš problem je slaba produktivnost i zato nam je neophodna podrška države“, zaključila je Slobodanka Pavlović.

Potrebna strategija socijalnog preduzetništva

Nenad Krstić iz Udruženja građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” govorio je o značaju socijalnog preduzetništva u zemljama Evropske unije ali i o planovima za budućnost u Rasinskom okrugu.

Potrebno je intezivirati dijalog sa lokalnim samoupravama u Rasinskom okrugu. Treba videti na koji način one mogu da pruže pomoć, u okvirima svojih mogućnosti. Trebalo bi izraditi i Strategiju razvoja socijalnog preduzetništva na nivou okruga ali i na lokalnim nivoima“, naglasio je Krstić.

Krstić smatra da je veoma važno određivanje kriterijuma  koja preduzeća spadaju u kategoriju socijalno preduzetništvo kao i kreiranje podsticajnih mera za razvoj ovog vida preduzetništva.

Deo javnih poslova, onih manjih, se može poveriti socijalnim preduzećima. Na taj način se ostvaruje obostrana korist“, veruje Nenad Krstić.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu koji, uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, zajednički realizuju Udruženje građana za podršku evrointegracijama “Evrokontakt” i Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content