ZAVRŠENI 9. “BUCINI DANI” Svetozaru Cvetkoviću nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala

Svetozar Cvetković dobitnik je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Bucini dani” dok su priznanja za najbolju žensku i mušku ulogu pripala Mirjani Karanović i ravnopravno Goranu Jevtiću i Urošu Jakovljeviću.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu “Bucini dani” pripala je Svetozaru Cvetkoviću FOTO: Boris&Lazar Katančević

Žiri 9. festivala “Bucini dani” 2024. u sastavu Vanja Milačić (glumica), Mina Lazarević (glumica) i Zoran Maksimović (teatrolog i predsednik žirija), odgledao je od 10.do 15.juna 2024.godine pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurenciji.

Mišljenje žirija je da i ovogodišnja selekcija potvrđuje kvalitet i ozbiljnost festivala. U susret desetogodišnjici, jasna je želja i potreba publike da s obzirom na dosadašnje domete i dalje iščekuje značajna umetnička ostvarenja.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) “Bucini dani” 2024. žiri je dodelio Svetozaru Cvetkoviću za ulogu teče u predstavi “Kako sam naučila da vozim” (HEARTEFAKT, režija Tara Manić).

Svetozar Cvetković je tumačenjem ove uloge pokazao punu glumačku zrelost i  svu veličinu glumačkog dara.

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljeno  Goranu Jevtiću i Urošu Jakovljeviću za predstavu “Akademija smeha” (Atelje 212, režija Milica Kralj). Nadahnutom, uzbudljivom, dopunjujućom scenskom igrom, kreirajući dva suprotstavljena lika, bili su jedan drugom i kontrapunkt i jednota.

Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu pripalo je Mirjani Karanović FOTO: Boris&Lazar Katančević

 Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za ulogu u duodrami “Gidionov čvor”. Igrajući jedan kompleksan, težak i tragičan lik, pokazala je raskošan glumački dijapazon i vrhunsku scensku dominaciju.

Nagrada za produkciju “Milan Minja Obradović” zamišljena kao omaž Župljaninu, producentu i velikom prijatelju pozorišta, ove godine se dodeljuje predstavi “Režim ljubavi” (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić).

Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca dodeljuje se Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi “Kako sam naučila da vozim” (HEARTEFAKT, režija Tara Manić). Marta Bogosavljević je minimalnim sredstvima pokazala širok dijapazon registara i veliko umeće u kreiranju zahtevne i složene uloge. 

 Nagradu za glumačku bravuru festivala žiri dodeljuje Bratislavu Jankoviću (“Ko igra Sonju Savić”/Čačansko pozorište u saradnji sa Bitef teatrom, režija Andraš Urban).

Janković je ispitujući fiziološke i umetničke granice uspeo da dođe do bravuroznog scenskog ostvarenja.

Kako je ovogodišnja selekcija bila bogata izuzetnim glumačkim kreacijama, stručni žiri je uz podršku čelnih   ljudi festivala odlučio da napravi dva presedana.

Biljana Nikolić i Bojan Veljović su u predstavi “Režim ljubavi” (Kruševačko pozorište, režija SnežanaTrišić) svojim individualnim kreacijama nadgradili dinamičan scenski čin, te je žiri prvi put dodelio specijalno priznanje Zlatno zrno za partnersku igru.  

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content