ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA: Pseudo događaji u službi kampanje vladajućih stranaka

Većina ministara i ministarki, koji su dolazili u Rasinski okrug tokom predizborne kampanje, koristila je svoje zvanične posete za učešće u raznim pseudo-događajima kao i za podršku stranačkim aktivnostima, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo – Kruševac.

Predizbornu kampanju za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji, koji su održani 3. aprila 2022. godine, kao i većinu prethodnih predizbornih kampanja na ovim prostorima, obeležila je zloupotreba javnih resursa.

Organizovanje pseudo-događaja radi promocije vladajuće stranke, njenih kandidata i funkcionera, vršenje pritiska na zaposlene u javnom sektoru za učešće na političkim skupovima, često i u toku radnog vremena, zloupotreba objekata i prostorija javnih ustanova i preduzeća za snimanje predizbornih spotova, samo su neki od primera zloupotrebe javnih resursa  koje su konstatovale i međunarodne organizacije koje su pratile izbore 3. aprila.

Pritisak na zaposlene u javnom sektoru da podrže aktuelnu i vladajuću koaliciju, i zloupotreba administrativnih resursa od državnih i opštinskih aktera pre izbora, učinili su granicu između države i stranke nejasnom, suprotno stavu 5.4 Kopenhagenškog dokumenta OEBS-a”, navodi se u Preliminarnim zaključcima Međunarodne misije za posmatranje izbora (OSCE – ODIHR).

Organizovanje pseudo događaja se koristi za promociju stranaka na vlasti i njihovih funkcionera FOTO: Screenshot

Mnogi sagovornici Posmatračke misije naveli su “dugogodišnju praksu zloupotrebe administrativnih resursa, pritiska na birače, a posebno na radnike javnih preduzeća i državne službenike”.

Praksu zloupotrebe državnih institucija konstatovali su i posmatrači organizacije CRTA

“… Posmatranje je pokazalo da institucije državnog sistema predstavljaju dominantan kanal za vršenje političkog uticaja na građane metodom ucene i nagrade, ali je dovelo i i do ozbiljnih navoda o neovlašćenom pristupu ličnim podacima građana koje politički akteri dobijaju kroz institucije…U kampanji su zabeležene i česte promotivne aktivnosti koje su vladajuće stranke sprovodile zajednički s komunalnim službama”, navodi se u “Preliminarnom izveštaju o monitoring izbornog dana, 3. april 2022. godine, koji je uradila organizacija CRTA.

Stav 5.4 Kopenhagenškog dokumenta OEBS-a iz 1990. godine predviđa „jasno razdvajanje između države i političkih partija“ dok Smernica 4.2 Venecijanske komisije zahteva da pravni okvir „obezbedi jasnu granicu između obavljanja politički osetljivih javnih funkcija, naročito upravljačkih, i kandidatura“

 Šta je zloupotreba javnih resursa? Kako je razlikovati od dozvoljenih aktivnosti funkcionera ili, pak, od aktivnosti koje se mogu svrstati u “sivu zonu”, negde između onoga što je dozvoljeno i onoga što nije izričito zabranjeno ali krši određene etičke principe?

Pod zloupotrebom javnih resursa podrazumeva se čitav niz aktivnosti, među kojima se ističu one koje predstavljaju kršenje odredaba nekoliko zakona kao što su Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o finansiranju političkih stranaka i Zakon o javnim preduzećima.

Javnim funkcionerima, državnim službenicima i lokalnim funkcionerima je zabranjeno da koriste sredstva budžeta Republike Srbije ili budžeta lokalnih samouprava tokom izborne kampanje kao i da koriste druge javne resurse kao što su vozila, službene prostorije i slično”, pojašnjava pravnica iz Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac Slavica Tomić.

Korišćenje  službenih automobila za odlaske na partijske skupove je jedan od najeklatantnijih primera zloupotrebe javnih resursa. Međutim, nakon parlamentarnih izbora 2016. godine (28. jula 2016. godine), Agencija za sprečavanje korupcije je izdala, na zahtev ministra Aleksandra Vulina, mišljenje u vezi sa korišćenjem službenih vozila u izbornoj kampanji. Agencija je zaključila da, na osnovu Uredbe o korišćenju službenih vozila, ministri imaju pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem, ta da oni u toku predizborne kampanje ne postupaju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ukoliko službenim vozilom idu na stranačke skupove. Transparentnost Srbija je u dopisu Agenciji ukazala da je ovo tumačenje pogrešno i pozvala je usvoji novo mišljenje ali to nije učinjeno.

MINISTRI U PREDIZBORNOJ KAMPANJI

Od početka predizborne kampanje, sredinom februara, pa do dana izbora, 3. aprila 2022. godine, u Rasinskom okrugu bili smo svedoci više desetina primera koji ukazuju na zloupotrebu javnih resursa. Tim Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je evidentirao takve slučajeve na teritorijama Grada Kruševca i opština Aleksandrovac, Brus, Trstenik, Varvarin i Ćićevac bilo da je reč o državnim funkcionerima, ministrima u Vladi Srbije, bilo da su u pitanju lokalni funkcioneri.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je službenu posetu Kruševcu iskoristio i za sastanak u prostorijama SNS FOTO: Facebook – SNS Kruševac

Pobrojaćemo samo one najinteresantnije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je na početku kampanje, 18. februara, posetila Kruševac i obišla radove na vrtiću “Pčelica” i kuću porodice Jakovljević u prigradskom naselju Čitluk koji su dobili sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti. Boravak u Kruševcu ministarka Mihajlović je iskoristila i za promotivne aktivnosti svoje stranke. Gostovala je na lokalnoj televiziji i dala izjavu sa čisto političkim sadržajem koju su preneli brojni mediji.

Sredinom marta, tačnije 14. marta, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, je zajedno sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović, zamenikom gradonačelnika Aleksandrom Jovanovićem i pomoćnikom za omladinu i sport Vladimirom Petrovićom posetio Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, gde je uručio donaciju (sportsku opremu), a zatim obišao stadion „Jedinstvo 1936“ u Malom Golovodu. Kasnije, u toku dana, održao je sastanak sa članovima i funkcionerima Gradskog odbora SNS u Kruševcu.

Nedelju dana kasnije, 21. marta, Rasinski okrug je posetila Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine. Ona je u Ćićevcu, u društvu predsednice opštine Mirjane Krkić,  obišla lokaciju sanirane divlje deponije “Dedin breg”, ozelenjene javne površine kao i lokaciju gde će se graditi pogon za prečišćavanje otpadnih voda.

U Kruševcu je obišla lokaciju “Srnje”, gde je planirana izgradnja regionalnog centra za odlaganje otpada. Zajedno sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović imala je sastanak sa meštanima sela Srnje i Jasika. Sve ove aktivnosti Irene Vujović prikazane su na Fejsbuk stranicama lokalnih odbora i na portalu  SNS kao stranačke aktivnosti.

Jedan od najaktivnijih funkcionera u predizbornoj kampanji,barem kada je reč o posetama Rasinskom okrugu, bio je ministar inostranih poslova Nikola Selaković. On je  14. marta učestvovao na tribini SNS u Brusu, 24. marta prisustvovao je otvaranju spomenika komandantu Veljku Radenoviću u Kruševcu a 27. marta je svečano otvorio spomenik Patrijarhu Germanu u selu Velika Drenova kod Trstenika.

Posetu Velikoj Drenovi ministar Selaković je iskoristio da, zajedno sa lokalnim funkcionerima, obiđe i štand Srpske napredne  stranke koji je tog istog dana postavljen u ovom selu.

Za praktičnu identifikaciju “promotivnih aktivnosti” u okviru funkcionerske kampanje mogu poslužiti dva test pitanja – da li je ova aktivnost nešto što će biti iole bitno nakon protoka određenog perioda (kakav će biti efekat) i da li bi se ovo desilo i da li bi funkcionisalo bez prisustva javnog funkcionera”, objašnjava Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Ministar inostranih poslova Nikola Selaković je otvaranje spomenika Patrijarhu Germanu u Velikoj Drenovi iskoristio i za stranačke aktivnosti FOTO: Facebook – SNS Trstenik

Tokom predizborne kampanje u Rasinskom okrugu su boravili i učestvovali na stranačkim skupovima i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Branislav Nedimović, kao i ministar građevinarstva, saobraćaja  i infrastrukture Tomislav Momirović ali su oni u medijima predstavljeni kao članovi Predsedništva Srpske napredne stranke a ne kao ministri.

ORGANIZOVANJE “PSEUDO-DOGAĐAJA” ZA PROMOCIJU STRANKE

Najmasovniji skup u toku predizborne kampanje u Rasinskom okrugu bio je na brdu Bagdala iznad Kruševca, 24. marta 2022. godine. Tog dana je predsednik Srbije i predsednički kandidat na izborima Aleksandar Vučić, otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću, komandantu posebnih jedinica srpske policije u Prizrenu i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine. Povod za otkrivanje spomenika bila je godišnjica napada NATO pakta na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Što se tiče pseudo događaja u kojima učestvuju javni funkcioneri, to načelno nije zabranjeno, budući da javni funkcioneri mogu da učestvuju u stranačkim aktivnostima. Međutim, u svakom konkretnom slučaju treba analizirati sve dostupne činjenice, kako bi se utvrdilo da li je došlo do kršenja nekog od pomenutih zakona. Agencija za sprečavanje korupcije je svojevremeno od ministarstava tražila informacije da o planiranim i otvarenim aktivnostima ministara u toku izborne kampanje. Koliko mi je poznato, od takve prakse Agencije je odustala”, objašnjava pravni ekspert organizacije CRTA Vladimir Tupanjac.

Javni funkcioneri često u toku kampanje  isplaniraju neki poslovni put u određeno mesto u Srbiji u kojem se tog dana, “sasvim slučajno” održava i neki stranački miting ili neka druga stranačka aktivnost.

Tupanjac podseća da je odredbama Zakona o elektronskim medijima propisano da “Deset dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti (putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i sl.), odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave”,

Problem u ovom slučaju je i to što su vladajuću stranku promovisali funkcioneri koji nisu bili kandidati za poslanike već ministri tzv “tehničke Vlade”.

Striktno gledajući zakonske odredbe nisu prekršene ali je jasno da su oni svoje redovne aktivnosti podredili interesima stranke kojoj pripadaju i delovali u “sivoj zoni”. Zakon, možda, nisu prekršili ali jesu određene etičke principe”, naglašava Slavica Tomić.

Ulogu u predizbornoj kampanji imao je i direktor Bezbedonosno-informativne agencije Bratislav Gašić. On je 20. marta 2022. godine obišao Mesnu zajednicu Pepljevac i uz podršku aktivista sa SNS simbolima, sa meštanima razgovarao o asfaltiranju dve ulice i drugim infrastrukturnim radovima. U medijskim izveštajima sa ovog skupa Gašić je predstavljen kao “bivši gradonačelnik” i neko ko “uvek brine za Kruševljane”.

Dva dana pre posete Pepeljevcu Bratislav Gašić je, u društvu zamenice načelnika Gradske uprave Vesne Anđelić, obišao i kružni tok na Bagdali 3 kao i radove na stadionu Fudbalskog kluba “Jedinstvo 1936” koje je samo četiri dana ranije obišao i ministar Vanja Udovičić. I u ovom slučaju Gašić je predstavljen kao bivši gradonačelnik.

Po rečima Vladimira Tupanjca, pravnika u organizacija CRTA, “ukoliko Zakon o BIA ne zabranjuje direktoru BIA učestvovanje u aktivnostima političkih stranaka, onda nema kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije” i dodaje:

“Direktor BIA u skladu sa važećim propisima ima pravo na službeno vozilo koje može da koristi i van radnog vremena, tako da bi u konkretnim slučajevima trebalo analizirati izjave direktora BIA na tim stranačkim skupovima i utvrditi da li je prilikom javnog obraćanja, ukoliko ga je uopšte bilo, promovisao političku stranku”.

U članu 20 Zakona o BIA navodi se da “pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka” ali se ne naglašava da ne mogu učestvovati u stranačkim kampanjama.

KAKO SPREČITI “FUNKCIONERSKU KAMPANJU”?

“Funkcionerska kampanja” je izraz kojim Transparentnost Srbija označava aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu, koje se prikazuju kao njihov “redovan rad”, a suštinski su deo političke promocije.

Od 2014. godine imamo permanentnu kampanju. U okviru promotivnih aktivnosti ili “Funkcionerske kampanje” mogu da se dešavaju zloupotrebe javnih resursa. Problem je kada idu kao državni funkioneri a pričaju o stranačkim uspesima. Navažnije je kako to mediji tretiraju”, naglašava Zlatko Minić dodajući da se funkcionerska kampanja ne može izjednačavati sa zloupotrebom javnih resursa ili zloupotrebom funkcije, koji su propisima regulisani i/ili kažnjivi.

Direktor BIA Bratislav Gašić je aktivno učestvovao u predizbornoj kampanji predstavljen u medijima kao bivši gradonačelnik FOTO: Screenshot

“Funkcionerska kampanja” ne bila moguća bez velike podrške medija.

Imajući u vidu činjenicu da su izborne kampanje zapravo medijske, odgovornost medija u izveštavanju, ravnomernoj zastupljenosti kandidata i predstavljanju programa je od suštinskog značaja. Odsustvo kritičkog izveštavanja, i u redovnom radu, ali i u kampnanji, dovodi do pojave “funkcionerske kampanje”. To su tzv. pseudo događaji, koji nemaju informativnu vrednost i mediji koji profesionalno izveštavaju bi trebalo da prepoznaju ovakve događaje. Tako imamo otvaranje već otvorenih fabrika, nezavršenih puteva, liftova, semafora i sl. Suštinska neravnopravnost u predstavljanju kandidata je u tome što su ovi “lažni događaji” dostupni oniima koji su na vlasti, jer ovakve “uspehe” mogu da pripišu sebi”, ističe Tanja Maksić,  medijska espertkinja iz BIRN-a.

Razni vidovi zloupotrebe javnih resursa i funkcija, “funkcionerska kampanja” i slične pojave, nisu ekskluzivitet srpskih politčara. U Smernicama OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu se konstatuje da je “danas jedan od najvažnijih i najčešćih izazova u Evropi i šire, zloupotreba (javnih) administrativnih tokom izbornih procesa. Ova praksa je uspostavljena i rasprostranjena pojava u mnogim evropskim zemljama, uključujući zemlje sa dugogodišnjom tradicijom demokratskih izbora”.

Zato se u zaključcima naglašava da “treba napraviti jasnu razliku između rada vlade, aktivnosti državnih službenika i vođenja izborne kampanje.

U organizaciji CRTA smatraju da treba “Zabraniti javnim funkcionerima na svim nivoima vlasti da u izbornoj kampanji aktivno učestvuju  na javnim događajima koji promovišu planove ili rezultate rada javnih organa, organizacija i javnih službi”

Izmeniti Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije tako da svim  javnim funkcionerima bude zabranjeno da tokom trajanja izborne kampanje aktivno učestvuju na javnim okupljanjima koja promovišu planove i rezultate rada javnih organa, organizacija i javnih službi, koja imaju za povod započinjanje izgradnje ili puštanje u upotrebu objekata koji su izgrađeni sredstvima iz budžeta ili javnih fondova, ili od strane drugih pravnih lica koja raspolažu državnim kapitalom. Pored toga, potrebno je pronaći adekvatno rešenje koje bi onemogućilo funkcionerima da zloupotrebljavaju resurse tokom trajanja kampanje. U slučaju kršenja ove pravne norme, potrebno je predvideti odgovarajuće prekršajne kazne za javne funkcionere”, navodi se u merama koje je predložila CRTA kako bi se sprečili razni vidovi zloupotreba.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content