30 GODINA VIŠESTRANAČKOG PARLAMENTA U KRUŠEVCU: Kako je šest postalo četiri? (1)

0

U prethodnih 30 godina lokalna skupština u Kruševcu kao da je išla u krug i vratila se na mesto na kojem je bila 1992. godine.

Od institucuje u kojoj je opozicija bila zastupljena simboličnim brojem predstavnika, preko mesta gde su se vodile žestoke političke rasprave u interesu građana do sadašnjih, kratkih, monotonih sednica gde se retko čuje drugačije mišljenje od onog vladajuće većine.

U narednih nekoliko nedelja portal KruševacPress će, kroz serijal tekstova, pokušati da vas podseti šta se dešavalo u lokalnom parlamentu u protekle tri decenije.

Na prvim višestranačkim lokalnim izborima, održanim 1992. godine, Socijalistička partija Srbije je  ubedljivo pobedila osvojivši 59 odborničkih mesta u Skupštini opštine Kruševac . Međutim, veoma brzo ta brojka je porasla jer su se socijalistima pridružila i dvojica samostalnih odbornika iz Jablanice i Trmčara, a podržavali su ih odbornici Srpske radikalne stranke, njih trojica.

Miloš Radulović je bio jedan od šestorice odbornika opozicije 1992. godine FOTO: www.otvoreniparlament.rs

Opoziciju su, u početku, predstavljala trojica odbornika Demokratske stranke – dr Sava Popadić, Slobodan Mitrović i Miodrag Pavlović i trojica iz redova DEPOS-a – Miloš Radulović (DSS), Milomir Stević (SPO) i Srđan Sablić (SPO).

U početku nas je bilo šestorica ali smo veoma brzo ostali samo Stević i ja. Mitrović, Pavlović i Sablić su se pridružili socijalistima, Sava Popadić je izgubio interesovanje i prestao da dolazi na sednice. U takvim okolnostima biti odbornik opozicije bilo je strašno! Niko nas nije vređao ali su nas jednostavno ignorisali. Nisu nas uvažavali iako smo se maksimalno trudili da ukažemo na neke problem. Uglavnom smo glasali protiv njihovih predloga. Nije bilo ni TV prenosa sednica da bi građani videli i čuli naše diskusije”, govori o prvom višestranačkom sazivu lokalnog parlamenta u Kruševcu Miloš Radulović.

Radulović je mesto odbornika izborio u drugom krugu organizujući kampanju “od vrata do vrata” što je tada bilo novina u Kruševcu a ponovo je izabran za odbornika i 1996. godine.

Na lokalnim izborima 1996. godine koji su, kao i prethodni, održani po većinskom sistemu bilo je prijavljeno 246 kandidata za 70 odborničkih mesta. U prvom krugu izabrano je 25 odbornika, u drugom preostalih 45 a opozicija, oličena u Koaliciji “Zajedno” (SPO, DSS, Demokratska stranka), je po prvi put postala ozbiljan  faktor na lokalnoj političkoj  sceni.

Dragan Jovanović Dejvi (SPS) je 1992. godine izabran za predsednika Skupštine opštine Kruševac

Kandidati Socijalističke partije Srbije su osvojili 30.733 glasa što je bilo dovoljno za 47 odborničkih mandata. Koaliciji “Zajedno” je pripalo 27.179 glasova i 22 odbornička mesta dok je jednog odbornika dobila Jugoslovenska levica.

Izbori 1996. godine su bili druga priča u odnosu na 1992. godinu. U prvom krugu kandidati koalicije “Zajedno” su vodili u svim izbornim jedinicama u gradu, osim u naselju “Marko Orlović”, ali smo “pukli” u drugom krugu. Ipak, osvojili smo dovoljno odborničkih mesta da postanemo relevantna snaga. Dobili smo i više prostora u medijima jer se pojavila lokalna TV Plus gde smo mogli da gostujemo. Imali smo i neke nastupe na opštinskoj TV Kruševac, u obavezujućim terminima. Sastav odbornika opozicije bio je dobar mada su kasnije počeli sukobi unutar stranaka koalicije”, govori Miloš Radulović.

Desimir Pavlović (Demokratska stranka)  je 1996. godine prvi put seo u odborničke klupe i odmah se nametnuo svojim angažovanim pristupom.

U to vreme se teško živelo ali smo bili puni entuzijazma da nešto uradimo za grad. Kritikovali smo, predlagali … Prve amandmane dostavljali smo direktno, na sednicama skupštine. Kasnije, pošto smo ih zatrpali predlozima, SPS je promenio Poslovnik o radu skupštine pa su amandmani morali da se predaju dva dana pre sednice. Zahvaljujući opoziciji promenio se status amandmana i status odbornika. Mi smo uslovili promenu Poslovnika”.

Desimir Pavlović (Demokratska stranka) je prvi put izabran za odbornika 1996. godine FOTO: CINK

Pavlović se priseća da su neki od funkcionera SPS-a bili veoma tolerantni prema kolegama iz opozicije. 

“Miomir Hari Ristović, potpredsednik Skupštine, bio je izuzetno tolerantan. Sećam se da mu je jednom prilikom neki odbornik SPS nakon moje diskusije prigovorio: “Ovaj priča dva sata a vi mu ne oduzimate reč!”. Pokušavao je da napravi balans. Atmosfera na sednicama nije bila neprijateljska. Amandmani su se poštovali. Kasnije su malo promenili kurs. Imali smo želju da nešto dobro uradimo, da kontrolišemo vlast. Korektne odnose i konstruktivne razgovore imali smo i sa predsednikom opštine, mojim kolegom, Draganom Jovanovićem”, dodaje Desimir Pavlović.

Pregled dnevne štampe iz tog perioda pokazuje da su sednice Skupštine opštine Kruševac bile poprište žestokog političkog sukobljavanja između pozicije i opozicije. Raspravljalo se o statusu odbornika SPS koji su privremeno menjali boravište zbog, tada aktuelne, registracije vozila u Crnoj Gori, o budžetu, izborima za savete mesnih zajednica i drugim aktuelnim pitanjima. Opozicioni odbornici na taj način su sticali dragoceno političko iskustvo za naredne izbore ali i preuzimanje vlasti. 

Naslovna fotografija: www.parlament.gov.rs

U NAREDNOM NASTAVKU: Skupština Kruševca od izbora 2000. godine do 2012. godine

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

three + nine =

Skip to content