KOLIKO SMO ZAVISNI OD ONLAJN KUPOVINE?: Sve je lakše iz fotelje

0

Anketa sprovedena među mladima u Kruševcu pokazala je da je oko 80% njih imalo neko iskustvo onlajn kupovine.

U modernom svetu, u kakvom živimo danas, postoje mnogi benefiti. Pre nekoliko decenija ljudi nisu ni sanjali o postojanju interneta, a kamoli o mogućnostima koje on može da pruži. Jedna od mogućnosti koja nam se nudi je kupovina iz fotelje, online shopping.

Oko 80% mladih u Kruševcu je imalo neko iskustvo u onlajn kupovini

Kod nas, u Kruševcu, među 33 različita ispitanika godina između 16 i 24, postoji oko 80% njih koji su imali iskustva sa kupovinom preko raznih platformi. Njihovi razlozi se mogu svesti na nekoliko osnovnih obrazloženja: „grad u kome žive nema ono što im je potrebno“, „predstavlja bržu, praktičniju, a nekad i jeftiniju praksu“, dok neki prosto ne mogu odoleti.

Preko 50% anketiranih je koristilo AliExpress kao aplikaciju za onlajn kupovinu, dok postoji paralelno i 30% onih koji koriste srpski KupujemProdajem. Oko 45% mladih takođe koristi i druge aplikacije za onlajn kupovinu, kao što su Bershka, Orsay, Buzz, nSport i druge.

Ponudu koju možete naći dok besciljno prelazite prstom preko ekrana u nekim slučajevima ne možete naći na rafovima u radnjama – jer one nisu obezbeđene na način koji mladima odgovara.

Preko 85% tinejdžera je reklo da su do sad imali uglavnom pozitivna iskustva sa internet trgovinom. Naravno, u zavisnosti od sajtova, zavise i iskustva koje kupci dobijaju. Proizvodi nisu uvek istog kvaliteta ili cenovnog ranga, a problemi uglavnom nastaju u državnoj pošti.

Iako sam platila proizvod već jednom, naplatili su mi duplu carinu na granici. Kada je paket stigao, na njemu je za indetifikaciju ispisana samo jedna reč – „delovi“. Nisam znala šta da očekujem dok nisam otvorila paket. Unutra jesu bili delovi, delovi nečega što sam naručila u celini. To su bili polomljeni komadi plastične makete. Bila sam zaista razočarana!“ je jedno od negativnih iskustava naših sagovornica.

Problemi poput ovog se dešavaju kada pošiljka pristigne u Srbiju i bude prebačena našoj pošti.

Kupovina iz fotelje nudi puno pogodnosti ali i potencijalnih opasnosti

Kuriri privatnih firmi se drugačije ponašaju. Kada god dobijem paket sa AliExpressa, mora biti ulubljen ili osakaćen na neki način, što ne bi trebao biti slučaj“, dodaje druga sagovornica.

Iako se neki paketi čekaju više od mesec ipo dana, korisnici uvek mogu refundirati svoj novac od prodavaca i to je jedna od dobrih strana ove trgovine. Takođe, pre slanja porudžbine, klijenti imaju pravo da otkažu porudžbinu, što u tradicionalnoj kupovini nije slučaj.

Međutim, pored opšte dostupnosti svega na internetu, polovina ispitanika odbija da kupuje obuću preko interneta, a četvrtina izbegava kupovati odeću. Zbog samih razmera koje nisu uvek precizne, a nekad i zbog samog kvaliteta proizvoda, dolazi do odbijanja kupovine tih stavki.

Naša statistika tvrdi da je mladima u 62% slučajeva svejedno da li plaćaju karticom ili ne, međutim, mnoga strana istraživanja pokazala su da je ljudima na taj način mnogo lakše. Do toga dolazi jer ni sami kupci nisu svesni da su potrošili pare na nešto upotrebom kartice. Lakše im je da se oproste od para sa računa nego iz novčanika.

Oko 60% ispitanika je imalo iskustva sa onlajn kupovinom ili planira da kupi nešto preko interneta, dok oko 35% nije ni probalo, a ostatak ni ne planira da se bavi time.

Iako niko ne troši svu ušteđevinu na onlajn kupovinu, njih 45,5% se nagrađuje na taj način, dok 54,5% troši umerene količine sredstava, samo ako im je nešto potrebno. Oko 15% smatra se “kupoholičarima”.

Faza „kupoholičarstva“ je skoro normalna u nastanku aktivnog klijenta mnogih trgovinskih lanaca. Do toga dolazi jer su proizvodi na velikim platformama primamljivih cena. Način razmišljanja glasi „ovo je veoma sladak set ogrlica za 0.20$“, a ne „zašto mi je potreban set ogrlica“.

Skoro 15% anketiranih sebe smatra “kupoholičarima”

AliExpress je jedna od najvećih svetskih platformi na kojoj možete kupiti skoro sve što poželite. Ako vam je potrebna lobanja za izvedbu Hamleta – naći ćete je! Možda ne u jednom komadu, ali stići će Vam, ili će vratiti novac.

Neki od korisnih sajtova su, takođe, i Amazon, gde možete naći sve, pa čak i ono što fali prethodno – navedenom sajtu. Međutim, falinka ovog sajta jesu skupe poštarine za Srbiju. Uračunato s tim, kupovina se baš i ne isplati, jer cene nisu toliko povoljne, iako je veći asortiman.

Ukoliko ste ljubitelj knjiga, a njih nema na „Aliju“, a na Amazonu su preskupe, probajte BookDepository. Poštarina je besplatna, a možete naći sve što Vam je potrebno na engleskom/nemačkom/španskom ili nekom drugom jeziku. Sjajno mesto za kupovinu mangi ili romana marginalnih pisaca.

Naravno, postojanje onlajn tržišta ne znači da je potrebno ukidanje tradicionalnog načina kupovine, već treba razvijati obe strane biznisa i na taj način nadomestiti nedostatke ovog drugog načina.

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

14 − 5 =

Skip to content