30 GODINA VIŠESTRANAČKOG PARLAMENTA U KRUŠEVCU: Kako je šest postalo četiri? (3)

0

Lokalni izbori 2012. godine doneli su veliki potres na političkoj sceni Kruševca i krupne promene.

Najviše glasova, 14.218, i mandata, 20, dobio je Pokret za promene “odbeglog” člana Demokratske stranke i direktora Specijalne bolnice Ribarska banja dr Branislava Katančevića. Oko 1.000 glasova manje i 18 odborničkih mesta pripalo je širokoj koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke u kojoj su bili Nova Srbija, Pokret “Snaga Srbije” i Pokret socijalista.

Novoformirana koalicija SPS – Jedinstvena Srbija osvojila je 14 odborničkih mandata dok je Demokratskoj stranci pripalo 12 mesta. DSS je obezbedio šest odbornika dok su radikali ostali “ispod crte”.

Podele unutar Gradskog odbora Demokratske stranke u Kruševcu imale su ogromne konsekvence na politički život u lokalu i, može se reći, stvorile osnovu za sadašnje stanje. U roku od par godina moćna Demokratska stranka je razbijena u paramparčad!

Demokratska stranka je platila cenu za “raščišćavanje terena”. Bane Katančević je kao član Demokratske stranke pričao da smo radili pljačkašku privatizaciju. Posle onog incidenta u Ribarskoj Banji, kada je “Politika” objavila sliku izubijanog starca na naslovnoj strani i vest o tome, Boris Tadić je rekao “Ovaj više ne može da bude direktor!”.

Katančević  je iskoristio sve resurse Ribarske banje da vodi kampanju protiv DS. Išao je inspektor za rad u Ribarsku banju kada su zaposleni vođeni u Beograd da protestuju protiv Demokratske stranke. Konstatovao je da su otišli autobusima Specijalne bolnice.

Mogli smo da  ga smenimo ali nismo hteli da od njega pravimo političku žrtvu. To je dovelo do toga da on ima odličan rezultat 2012. godine. Na kritici Demokratske stranke je dobio političke poene i odličan rezultat a onda je sve to uništio”, objašnjava Desimir Pavlović.

Predrag Vukićević je prvi put za odbornika izabran na izborima 2012. godine FOTO: S. Milenković – CINK

Predrag Vukićević je od 2020. godine predsednik Skupštine grada Kruševca. U lokalnom parlamentu je od 2012. godine kada je izabran na listi SNS. Od 2017. do 2020. godine bio je šef odborničke grupe. Sadašnji mandate mu je treći uzastopni u lokalnom parlamentu.

Srpska napredna stranka je, od 2012. godine pa do danas, uvek izlazila sa širokom koalicijom na izbore. Na taj način se dobijaju šira slika i veći broj glasova. Opozicija je 2012. godine bila jača a u poslednja dva mandata imaju po četiri odbornika.

Za lokalni parlament je dobro da postoje i šira koalicija u vlasti i jaka opozicija. Opozicija je uvek jaka bez obzira koliko odbornika ima. To je najbolja moguća opcija za građane”, smatra Vukićević. 

Njegovo mišljenje ne dele nekadašnji odbornici opozicije.

 “Sve do 2012. godine, u Gradskoj skupštini se govorilo otvoreno, sednice su trajale danima. Niko nije imao zabranu govora. Uvek je bilo diskusije. Opozicija je bila jaka i imala je svoje argumente. Vodili smo žestoke verbalne duele. Sa radikalima i Jedinstvenom Srbijom smo imali i konflikte, sa SPS-om nije bilo toga ali se debatovalo. Oni su zastupali svoje stavove, mi svoje. Bilo je mnogo više demokratije.

Od 2012. do 2016. godine, nas nekoliko – Srđan Milivojević, dr Tanja Kilibarda, ja, Miodrag Đidić pokušavali smo nešto, govorili sa skupštinske govornice ali je bila slična atmosfera kao danas u republičkom parlamentu. Podsmehivanje, ometanje, kao da imamo jednopartijski sistem. U parlamentu je jednoumlje!”, ocenjuje Vesna Vesković koja je u tom periodu iz Demokratske stranke prešla u “Zajedno za Srbiju”.

Turbulentne promene u Demokratskoj stranci, podele i prelasci sa jedne na drugu stranu, pogodovale su vlasti.

Kada sam bio odbornik od 2012. do 2016. godine moj bivši stranački kolega Miodrag Đidić je pitao predsednika Skupštine Živana Nikolića  “Zašto dozvoljavate da dva odbornika, Desko Pavlović i Srđan Milivojević, drže celu Skupštinu?”. Vlast je uradila puno opstrukcija u tom periodu da bi nas podelila, da nam ukine odborničku grupu”, podseća Pavlović.

Protest opozicionih stranaka aprila 2016. godine zbog “medijskog mraka” FOTO: S. Milenković – CINK

Na lokalne izbore 2016. godine naprednjaci su, ponovo, izašli u širokoj koaliciji. Ovoga puta bila je još šira nego četiri godine ranije. Sa članovima SNS na listi su bili i predstavnici PUPS-a, Pokreta socijalista, SPO, USS, SNP…Takva lista bila je dovoljno dobra da osvoji 32.288 glasova i 52 odbornička mesta.

Manja koalicija, SPS – Jedinstvena Srbija, je uzela 12 odborničkih mandata a Demokratska stranka samo šest. DSS je ostao bez mesta u lokalnom parlamentu.

Opozicija je sistematski uništavan od 2012. godine. Za četiri godine 23 odbornika su iz opozicije prešla u neku od vladajućih stranaka. Tako je realizovan program koncipiran još 90-tih godina, u vreme Slobodana Miloševića i JUL-a, o uništavanju opozicije. Cilj je bio da se opozicija razjedini, razbije. Nelogično je da Kruševac ima 12 lista za lokalne izbore. Desilo se da su tri liste prošle, devet nisu. Glasovi koje je osvojilo tih devet lista nosile su 18 odbornika. Na osnovu obračunskog sistema SNS je dobio 14 odbornika, SPS tri odbornika, a DS jednog”, objašnjavao je 2016. godine razloge nestajanje opozicije Milivoje Jevremović, tadašnji predsednik Izvršnog odbora DS u Kruševcu.

Socijalistička partija Srbije se nakon poraza na izborima i prelaska u opoziciju 2000. godine četiri godine kasnije “približila” vlasti a od 2008. godine je ponovo bila u svakoj kombinaciji.

Mi smo ponosni na to što je SPS svojim kapacitetom pomogla u razvoju Kruševca i Srbije. Na važnim mestima smo imali odgovorne ljude koji su svoj posao radili do kraja odano, za građane Srbije. I sada mi skromno učestvujemo vlasti i dajemo mali doprinos u razvoju Kruševca. Kruševac se razvija u svim oblastima, stožer tog razvoja je SNS, a mi smo zadovoljni što smo u koaliciji i što se naš grad razvija. Očekujemo da taj razvoj bude još dinamičniji”, kaže Siniša Maksimović, aktuelni predsednik Gradskog odbora SPS i zamenik predsednika Skupštine grada Kruševca.

U POSLEDNJEM NASTAVKU: Višestranačje na aparatima!

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

fifteen + 13 =

Skip to content