ODRŽAN OKRUGLI STO: Kako poboljšati položaj mladih iz ranjivih grupa u Ćićevcu i Varvarinu?

Udruženje „Okular“ i Dnevni boravak u Varvarinu organizovali su okrugli sto na temu „Intersektorska saradnja u cilju poboljšanja položaja mladih iz ranjivih društvenih grupa na teritorijama opština Varvarin i Ćićevac“.

Okrugli sto je organizovan u cilju uspostavljanja saradnje ove dve susedne opštine u domenu usluga socijalne zaštite za mlade u riziku.

Događaju su prisustvovali svi relevantni predstavnici institucija koje se bave ovom temom, a preporuke, koje su zajedno dogovorili, biće uručene lokalnim samoupravama, kako bi se apelovalo na njih da učine ono što je u njihovoj moći kako bi se kvalitet života mladih iz ranjivih grupa na teritorijama ove dve opštine poboljšao.

Učesnici okruglog stola u Varvarinu FOTO: Okular

Mi smo početkom novembra sproveli istraživanje, u kome smo pitali mlade Ćićevčane iz ranjivih kategorija društva šta im nedostaje, kakav im je kvalitet života i kako možemo zajedno da otklonimo neko od tih nedostajanja. Mladi iz naše fokus grupe, koja je sadržala marginalizovane ili višestruko marginalizovane devojke i momke, rekli su da im najviše nedostaje druženje i da se osećaju izopštenim iz društva. To su rekli bukvalno svi ispitanici. Oni koji su bili rado se sećaju one naše zajedničke aktivnosti u Varvarinu od pre nekoliko godina. U Dnevnom boravku u Varvarinu rade profesionalci koji su vrlo posvećeni svom poslu, a mladi sa smetnjama iz opštine Ćićevac ipak ne idu tamo, već su najčešće korisnici ovakvih boravaka u Kruševcu. Došli smo na ideju da zagovaramo da se to promeni, pošto bi to donelo višestruku korist za sve, za obe opštine, za stručnjake koji su obučeni i spremni za izazove, ali najviše za mlade koji bi voleli da provode vreme zajedno i učestvuju u različitim aktivnostima. Nadamo se da će obe opštine odgovoriti pozitivno na ovu našu ideju, pošto se čini da je za to potrebno samo malo dobre volje i ništa više.” – kaže Stefan Maksimović, koordinator projekta “Problem, promena, akcija”, koji se sprovodi u gradu Nišu i opštinama Ćićevac i Varvarin.

U okviru ovog projekta, pored zagovaračkih inicijativa i akcija, mladi kreiraju i medijski sadržaj za svoje vršnjake sa ciljem da se tema mladih učini vidljivijom ne samo na teritorijama naših opština, već i na nacionalnom nivou, i u tome im pomaže medijski partner Okulara na ovom projektu – “Se Serbianews” iz Niša.

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content