AUF WIEDERSEHEN: Iz Srbije odlazi još 200.000 radnika!

Analitičari procenjuju da će, kada novi nemački Zakon o useljavanju stručne radne snage iz drugih država, uključujući i onih koje nisu članice EU, stupi na snagu 1. januara 2020. godine iz Srbije otići oko 200.000 ljudi!

Zakon je usvojen u sredu uveče i pomoći će svima onima koji sa Zapadnog Balkana planiraju da posao nađu u ovoj zemlji.

Liberalizacija koju je doneo taj Zakon podrazumeva da će svi biti kvalifikovani radnici bez obzira na to da li imaju fakultetsku diplomu ili onu iz srednje škole. Oni će moći da uđu u Nemačku, pa tek onda da traže posao, odnosno dobijaju boravišnu vizu na šest meseci.

Kada je reč o priznavanju diploma, radnici će moći da uđu u Nemačku, možda čak i počnu da rade, dok traje postupak priznavanja njihovih diploma i kvalifikacija.

Značajna razlika u odnosu na dosadašnji zakon je ta što nemački poslodavci više neće morati da dokazuju da za mesto ponuđeno radniku migrantu nije bilo moguće pronaći odgovarajućeg kandidata iz Nemačke ili EU. Ako radnik ima potrebnu kvalifikaciju i ugovor o radu, može da dobije posao bez obzira na poreklo drugih kandidata.

Nemački ministar zdravstva Jens Špan nedavno je najavio pojačano useljavanje ljudi koji se bave negom i to, kako je precizirao, sa Zapadnog Balkana.

Prema procenama analitičara radnici iz Srbije neće masovno krenuti samo put Nemačke već i drugih zemalja Centralne i Zapadne Evrope. Češka je liberalizovala kriterijume za rad radnika iz Srbije a slična situacija je i u Slovenija.

Stopa nezaposlenosti u Mađarskoj je manja od 4% i u ovoj zemlji imaju veliki problem sa radnom snagom, posebno u velikim fabrikama, tako da se u naredne dve godine očekuje da i Mađari otvore granice stranim radnicima, pre svih iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content