Bivši radnici IMK “14.oktobar” traže od države zaostale plate

Više od 100 bivših radnika IMK „14. oktobar“ okupilo se u Savezu sindikata zahtevajući informaciju kada će im biti isplaćene 24 plate i povezan radni staž.

IMK „14. oktobar“ se nalazi u stečaju a prema uredbi koju je donela Vlada Srbije svim radnicima preduzeća u stečaju država plaća povezivanje staža.

U toku je povezivanje staža za 1.760 bivših radnika „14. oktobra“ i taj posao bi trebalo uskoro da bude završen. Što se tiče isplate 24 plate Vlada Srbije je na sednici održanoj u Nišu obećala da će i taj problem brzo rešiti. – objasnio je okupljenim radnicima Milenko Mihajlović, predsednik Saveza sindikata u Kruševcu.

Procenjuje se da u Srbiji 28.000 radnika čija su preduzeća otišla u stečaj a imaju potraživanja na ime zaostalih plata ili sudskih presuda.

Vlada Srbije je formirala komisiju u kojoj su predstavnici ministarstava privrede, finansija i rada. Ta komisija ide od grada do grada kako bi sagledala situaciju. Juče su završili posao u Nišu a mi treba da ih što pre dovedemo u Kruševac. Veliki broj radnika preduzeća u stečaju je tužio državu sudu u Strazburu i ovo je pokušaj da se preduprede brojne tužbe. – dodao je Mihajlović.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je nadležna za sprovođenje stečaja u IMK „14.oktobar“, saopštila je da je prodat deo pokretne imovine tog preduzeća.

Na javnom nadmetanju, imovinska celina koju čine gotovi proizvodi u pogonima transmisije, u fabrici u Brusu, livnici u Ražnju, nezavršena proizvodnja u montaži, hodnom stroju, transmisiji i alatnici u Kruševcu te nezavršena proizvodnja u fabrici u Brusu, prodata je po početnoj ceni od 11,46 miliona dinara leskovačkom preduzeću „Metalkomerc“.

Drugu celinu, koju čine stare, rashodovane mašine u Kruševcu za 1,8 miliona dinara kupilo je kruševačko preduzeće „N.K.M. Metalis“.  Za transportna sredstva koja su bila ponuđena po početnoj ceni od 3,77 miliona dinara, nije bilo interesenata.

IMK „14.oktobar“, u kome država ima 90 odsto vlasništva, ima dugovanja u iznosu od  14,4 milijardi dinara a sedamdeset odsto duga  je prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content