Bolnica obnavlja opremu

0

Bolnica je u protekloih nekoliko dana obnovila dotrajalu opremu sa tri nova aparata i vozilom za prevoz bubrežnih bolesnika na dijalizi.

Za kupovinu vozila za prevoz bubrežnih bolesnika na dijalizi izdvojeno je 2,8 miliona dinara a za “eks tempora” oko dva miliona dinara. Ova nulaganja su bila neophodna jer je vozilo koje se sada koristi nabavljeno još 1984. godine i praktično je neupotrbeljivo. Aparat “eks tempore” je kupljen daleke 1976. godine i poslednjih godinu dana bio je van funkcije”, kaže dr Slobodanka Jotić, direktorka kruševačke Bolnice.

Zbog kvara “eks tempore” aparata mnogi pacijenti su u poslednjih godinu dana umesto jednom morali da puta, u kratkom vremenskom periodu, da idu na operaciju.

Aparat služi da se u toku operacije, u sali, hirurzi opredele da li nastaviti intervenciju ili je prekinuti. Potrebno nam je 10 do 15 minuta za procenu prirode tkiva tumora. Time se pacijenti pošteđuju još jedne operacije a ostvaruju se i znatne uštede. Greške su praktično nemoguće”, ističe dr Miloš Mihajlović, načelnik Službe za patologiju.

Na Odeljenju hirurgije kruševačke Bolnice godišnje se obavi između 250 i 300 operacija koje zahtevaju “eks tempore”. Najčešće se radi o karcinomu dojke, jajnika, abdominalne deformacije kao i izmenama na koži.
Novi kombi za prevoz bubrežnih bolesnika koji su na dijalizi puno će značiti za više od 150 pacijenata koji se svakodnevno dijaliziraju u kruševačkoj Bolnici.

Bolnica je nedavno dobila EKG aparata i dermatoskopa koje su donirali Fondacija Njegovog kraljevskog visočanstva Princeza Katarina Karađorđević i SOS BOSNA.

Prema spisku koji nam je dostavljen traženi su i ultrazvuk i još neki aparati koje ćemo, verujem, obezbediti u toku naredne godine”, kazao je Branko Živadinović, koordinator fondacije Princeza Katarina Karađorđević, koja je od početka godine donirala Opštoj bolnici Kruševac opremu vrednu oko milion dinara.

Po rečima Radivoja Kačarevića, načelnika Odeljenja dermatologije, novi dermatoskop će biti od velike koristi u ranom otkrivanju raka kože.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content