Braća Raičević uče Kineze košarkaškim veštinama

Dvojica mladih Kruševljana, braća Stefan (26) i Dimitrije (22) Raičević, već nekoliko meseci podučavaju Kineze košarkaškim veštinama.

Stefan Raičević sa svojim učenicima u košarkaškoj akademiji
Stefan Raičević sa svojim učenicima u košarkaškoj akademiji

Stariji brat Stefan se, nakon igranja u mlađim kategorijama OKK Kruševac, pre nekoliko sezona posvetio trenerskom poslu.

Nakon završene sezone sa pionirima OKK Kruševac ukazala mi se prilika da trenersku karijeru nastavim u Kini. Poziv košarkaške akademije “Show1” mi se učinio kao sjajna šansa za dalji razvoj karijere i veliki izazov. Već prvog dana shvatio sam da nisam pogrešio jer su uslovi za rad izvanredni. Sportski radnici, pogotovu stranci, se ovde gledaju sa mnogo poštovanja i jedino o čemu misle je posao kojim se bave. – priča Stefan kojem u Kini društvo pravi devojka Aleksandra.

Krusevac03 dimtirije raicevic
Dimitrije je na Daleki Istok otputovao da poseti brata a onda mu se ukazala prilika da Kinezima demonstrira svoje košarkaško umeće.

Sa bratom sam odlazio u salu, na treninge, kako bih održao formu. Jedan od momaka koji radi kao asistent u istom klubu kao i Stefan ponudio mi je da igram za klub iz njegovog rodnog grada. U gradu koji se zove Dahin, dva sata leta od Pekinga, odigrao sam odličnu utakmicu što me je preporučilo za turneju koju organizuju bivši NBA igrači DŽejson Vilijams, saigrač Divca i Stojakovića u Sakramentu, i Bajron Rasel. – objašnjava Dimitrije.

Dimitrije je na turneji odigrao četiri utakmice i sve oduševio svojim umećem. Kaže da je za njega to bila velika avantura, posebno druženje sa nekadašnjim NBA zvezdama, ali da uskoro planira povratak u Srbiju.

Krusevac02 stefan raicevic poducava mlade kineze kosarciStefanovi planovi u narednih nekoliko meseci, a možda i duže, su vezani za najmnogoljudniju zemlju sveta.

Peking je izvanredan grad a ljudi veoma ljubazni. Jedini problem predstavlja jezička barijera jer veoma mali broj Kineza govori engleski. Zato nameravam da u skorije vreme ovladam osnovama kineskog jezika. Ukoliko se ova lepa priča nastavi planiram da ugovor produžim i na sledeću sezonu jer je Kina zemlja velikih mogućnosti u kojoj se puno ulaže u sport. – dodaje Stefan Raičević.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content