Danas se navršava 18 godina od bombardovanja Varvarinskog mosta

0

Danas se navršava 18 godina od bombardovanja mosta u Varvarinu od strane NATO avijacije u kojem je poginulo deset a povređeno 30 civila.

Vazdušni napad na stari most izvršen je na  verski praznik Svetu Trojicu i pijačni dan, kada se u blizini mosta nalazilo više od 1.000 ljudi. Bombarderi NATO avijacije granatirali su varvarinski most u dva navrata. U prvom napadu, oko 13:25 sati, most je pogođen sa dve rakete a život su izgubile tri osobe, a najmanje pet osoba je povređeno. Iako je most već bio srušen, avioni NATO-a su se nekoliko minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad ispalivši još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su u međuvremenu došli kako bi pomogli povređenima u prvom napadu.

Najmlađa žrtva bila je 15- godišnja Sanja Milenković, višestruka pobednica takmičenja iz matematike i učenica prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu.

Nikada nećemo zaboraviti žrtve sa Varvarinskog mosta a naša je obaveza da svake godine podsećamo ljude na taj zločin koji ne bi smeo da se ponovi. Žao mi je što je Srbija jedina evropska zemlja koja je osetila snagu i moć NATO pakta zbog svoje politike. – rekao nam je pred obeležavanje 18 godina od bombardovanja Varvarina Zoran Milenković, otac nastradale Sanje i dugogodišnji predsednik opštine.

Život se poigrao  sa Sanjinim ocem. Od početka 90-godina bio je član Srpskog pokreta obnove i borio se protiv režima Slobodana Miloševića a NATO mu je oduzeo  ćerku.

Tada sam krivio i NATO i Miloševića koji je izazvao taj sukob. Pre nekoliko godina američka komanda NATO pakta je, preko američke ambasade, pomogla izgradnju dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom u Varvarinu. Tadašnja ambasadorka je znala šta mi se dogodilo i pitala me „Kako sve to podnosite?“. Moje mišljenje o zločinima NATO-a se nije promenilo. Lični gubitak niko ne može da mi nadoknadi. Valjda i njih grize savest zbog nevinih žrtava. – zaključuje Zoran Milenković koji je do prošle godine, punih 16 godina, bio predsednik Opštine Varvarin.

U bombardovanju Varvarinskog mosta, 30. maja 1999. godine, poginuli su Sanja Milenković (15), Milan Savić (28), Vojkan Stanković (30), Zoran Marinković (33), Stojan Ristić (52), Ratibor Simonović (24), Ružica Simonović (55), Milivoje Ćirić (66), Dragoslav Terzić (67) i Tola Apostolović (74).

U znak sećanja na žrtve bombardovanja danas  u 12 sati kod spomenika podignutog neposredno uz obnovljenji Varvarinski most biće održan komemorativni skup

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content