Demokratska stranka kritikuje vlast: Nastavak loše budžetske politike

0
Predstavnici Demokratske stranke na konferenciji za novinare kritikovali su odluku o ostvarenju budžeta Grada Kruševca u prvih šest meseci  i način izrade Antikorupcijskog plana.
Usvajajući odluku o ostvarenju budžeta za prvih šest meseci vlast je nastavila da se agresivno hvali iako se radi o nastavku loše budžetske politike. Budžet za 2017. je deficitaran po svom karakteru i deficit se finansira od prodaje zemljišta u iznosu većem od 430 miliona dinara a lokalni budžetski prihodi izostaju. Iz izveštaja se vidi da nema racionalizacije i štednje i da troškovi divljaju. Tako je na usluge po ugovoru potrošeno 100 miliona dinara a na specijalizovane usluge 185 miliona dinara. U razvoj je uloženo jako malo, samo 13% ili 230 miliona dinara. U kapitalne projekte uloženo je samo 130 miliona dinara ili 10% od predviđenog.“, kazao je odbornik Demokratske stranke Milomir Marinković.
Marinković tvrdi da je u zdravstvenu zaštitu uloženo samo 443.000 dinara ili 16,8% a u bezbednost saobraćaja  3,53 miliona ili 17%.
Nema povećanja zaposlenosti jer je uloženo samo 2,13 miliona dinara ili 2%, i u Kruševcu je nezaposlenost narasla na oko 40%. Iz izveštaja se vidi da u ovih šest meseci nije otvoreno nijedno novo radno mesto. Zato možemo reći da je ovo budžet troškova, da nije razvojni i da nema socijale. Vlast je uložila mnogo u informisanje,marketinga i hvaljenja ali bez rezultata“, dodao je Marinković.
Kruševačke demokrate kritikovale su i način na koji će biti donet Antikorupcijski plan.

Problem je u tome što u izradi Antikorupcijskog plana učestvuju oni na koje on treba da se primenjuje. Iz izveštaja se vidi da su to načelnici odeljenja finansija, investicija, društvenih delatnosti, članovi Gradskog veća, šef službe za stambeno komunalne poslove…Postoji opravdana sumnja da će ova grupa pri izradu Antikorupcijskog plana prilagoditi plan svojim delovanjem jer je suština izrade ovog plana upravo kontrola vlasti“, zaključio je Marinković na press konferenciji Demokratske stranke, prvoj posle više od šest meseci.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content