DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: Sredstva za izgradnju stadiona usmeriti nezaposlenima i poljoprivrednicima!

Odbornici DSS oglasili su se jer im na poslednjoj sednici Skupštine Grada Kruševca nije dozvoljeno da iznesu i obrazlože amandmane na budžet i Program razvoja grada za 2021. godinu.

Odbornik DSS-a Saša Anđelković podneo je amandman kojim je predložio da se se sredstvima iz budžeta u iznosu od 21.397.000 dinara ili 182.000 evra ne finasiraju radovi na stadionu ‘’Mladost’’.

Amandmanom je predložio se sredstva za tu investiciju opredele za druge namene i to: 10.000.000 dinara za podsticaje malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, 10.000.000 dinara, za subvencije poljoprivrednicima i otkup zemljišta za izgradnju sabirno distributivnog centra koji bi u 2022. godini trebalo uvrstiti u kapitalne projekte Grada i 1.396.000 dinara za nabavku medicinskog materijala i zaštitne opreme za Dom zdravlja i Opštu bolnicu Kruševac.

Ukidanje investiranja u stadion Mladost obrazložem time da taj objekat nije u funkciji razvoja sporta među građanima, kao i da služi profesionalnoj sportskoj organizaciji i da je to oblast sporta kojom se ne bave lokalne zajednice. Dakle, ne postoji društveni interes za investiranje u taj objekat. To treba da radi onaj koji koristi objekat i na njemu ostvaruje profit”, ističe Anđelković.

On tvrdi da je stanje u poljoprivredi jako loše.

Grad ima ukupno 12.664 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 6.536 registrovanih. Samo za 400  njih predviđena su podsticajna sredstva i oni će u 2021. godini  dobiti prosečno subvencije u iznosu od 75.450 dinara ili 642 evra. Ostalih 12.264 ništa.

Da ne govorim o navodnjavanju površina u sve vrelijim letima, o kupovini mehanizacije, o osiguranju useva, o elektrifikaciji polja o neophodnom sabirno distributivnom centru i tako dalje. Sve to je potrebno poljoprivrednicima, a svega toga neće biti sa 1,2% budžeta za poljoprivredu.

Naši poljoprivrednici su ostavljeni da se sa nikakvim sopstvenim sredstvima bore sa uvozničkim lobijem koji će ih na kraju potpuno uništiti dok grad ulepšava trgove i gradi stadione”, dodaje Anđelković.

Odbornik Tomislav Stanković amandmanom je predložio da se ne finansira izgradnja još jednog stadiona u Gradu za koji je vlast budžetom opredelila  53.500.000 dinara ili 455.319 evra.

‘’Grad Kruševac već poseduje četiri reprezentativna fudbalska igrališta i to: na stadionu ‘’Mladost’’, na stadionu ‘’Borac Bivolje’’, i dva na stadionu ‘’Miče’’, koja su na 15 minuta hoda od sadašnjeg igrališta FK Jedinstvo iz Malog Golovoda. Smatram da je za grad veličine Kruševca taj broj igrališta više nego dovoljan za potrebe gradskih klubova u koje spada i FK Jedinstvo, koji se takmiči u ligi Rasinskog okruga. Za potrebe tog kluba, dok ne nastupe ekonomske okolnosti za ulaganje u nove sportske objekte, a koje Grad i sada objektivno ima u dovoljnoj meri, odlukom Gradskog veća Fudbalskom klubu ‘’Jedinstvo’’ treba odobriti termine za treninge i održavanje utakmica na jednom od fudbalskih terena na stadionu ‘’Miče’’, kaže Stanković.

Stanković smatra da predviđena sredstva treba iskoristiti za izgradnju multifunkcionalnog Doma umetnosti.

Odbornici DSS tvrde da se vladajuća koalicija uplašila da građani Kruševca u javnom prenosu ne čuju da će ova neodgovorna i rasipnička vlast potrošiti 76.897.000 dinara ili 637.319 evra njihovih para na investicije koje njima uopšte nisu potrebne.

Uplašili su se svoje neinventivnosti u pogledu razvoja Grada koja se uglavnom  ogleda u pukom kopiranju projekata koje realizuje Beograd. Pa tako, kada Beograd rekonstruiše glavni trg, to bespotrebno i za 2.612.765 evra radi Kruševac, kada Beograd podiže drugi spomenik despotu Stefanu Lazareviću, to radi Kruševac podizanjem drugog spomenika knezu Lazaru, plus spomenik Stefanu Lazareviću, kada već Beograd dobija nacionalni stadion, hajde da mi gradimo peti i ako nam nije potreban“, ističu odbornici Demokratske stranke Srbije.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content