Deset miliona godišnje za šetnje i slikanje

1

Za neto plate gradonačelnika Kruševca, zamenice gradonačelnika, petorice gradskih većnika na stalnom radu i četvoro pomoćnika gradonačelnika godišnje se iz budžeta Kruševca izdvoji malo manje od deset miliona dinara.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije prosečna zarada u Kruševcu, onih koji imaju sreću da rade i primaju platu, bila je 37.978 dinara. Zato je opravdano postaviti pitanje: “Šta to rade gradski funkcioneri da bi zaradili svoju mesečnu platu?”

Pregledom vesti sa zvaničnog sajta Grada Kruševca došli smo do saznanja da je u proteklih mesec dana gradonačelnik Nestorović svoju platu zaradio tako što je bio gost na slavi Srpske narodne stranke i na bogosluženju u crkvi u Šancu, zajedno sa ministrom Gašićem. Dva puta je bio u inostranstvu, na proslavi Dana Stare Zagore u Bugarskoj, i u Beču, da podrži kandidaturu sela Globare za organizaciju moto-trke. Položio je kamen-temeljac za bioenerganu, razgovarao sa ambasadorom Palestine i primio priznanje od Kinološkog saveza. Valjda je to dovoljno posla za 105.000 dinara?

Gradonačelnik Dragi Nestorović prima zahvalnicu Kineziološkog saveza Srbije FOTO: www.krusevac.rs
Gradonačelnik Dragi Nestorović prima zahvalnicu Kineziološkog saveza Srbije FOTO: www.krusevac.rs

Zamenica gradonačelnika Jasmina Palurović je bila izuzetno aktivna kada je reč o prigodnim manifestacijama kao što su razna otvaranja, prijemi i slično kako bi opravdala svoju platu od 91.700 dinara.

Za razliku od gradonačelnika i zamenice, koji obavljaju barem protokolarne dužnosti, za većinu Kruševljana ostaje nerazjašnjena misterija “Čime svoju platu od skoro 70.000 dinara zaslužuju petorica gradskih većnika?”

Prema informacijama do kojih smo došli, uz pomoć građana i zaposlenih u Gradskoj upravi, neki se, u radno vreme, bave politikom i stranačkim poslovima, drugi privatnim biznisom a treći samo sede po kafićima i šetaju po gradu. Eventualno ih možete videti na nekom prijemu u Gradskoj upravi ili  otvaranju nečega (saobraćajnog znaka, staze za pešake) gde obavljaju ulogu fikusa iz ugla.

Većnici ne treba da budu plaćeni jer već imamo plaćene pomoćnike gradonačelnika. U Gradskom veću treba da sede ljudi koji su se istakli u profesionalnom radu i da budu volonteri. Sada imamo plaćene partijske kadrove“, izjavio je za beogradske medije odbornik Miodrag Đidić.

Doduše, do saznanja da gradski većnici ne treba da budu plaćeni Đidić je došao je tek kada je otišao u opoziciju.

Da li su Kruševcu potrebni toliki plaćeni funkcioneri? Odgovor dolazi iz same Gradske uprave.

Duže od mesec dana gradonačelnik nema pomoćnika za društvene delatnosti jer je Mirjana Zlatanović podnela ostavku. Da li se nešto drastično promenilo u radu škola, vrtića, ustanova u kulturi? Nije.

Ukoliko bi u Gradskom veću bili volonteri to bi na godišnjem nivou budžetu prištedelo blizu 4.000.000 dinara. Zamislite šta bi sa tim novcem moglo da se uradi ukoliko bi se usmerio u socijalna davanja.

Koliko god to paradoksalno zvučalo Kruševljani mogu da žale što Zakon o sukobu interesa sprečava političare da imaju više funkcija. Na primer da u isto vreme obavljaju dužnost ministra odbrane i gradonačelnika. Bratislav Gašić bi bez problema mogao da obavlja obe ove funkcije. Ionako se pita za sve važne i nevažne stvari u gradu a dinamičniji je od svih 11 plaćenih funkcionera zajedno. I manje bi koštao.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Марко says

    Ako dodamo da u gradskom veću sede i tri člana DSS-a koji su isterani iz svoje stranke ali im obraz ne smeta da i dalje primaju plate onda je stvarno pitanje koga ovaj opljačkani narod plaća i zašto. Ali šou mora da traje. Trotoari, saobraćajni znakovi, crkve, nevidljivi strani investitori, univerzitet i ko zna šta sve a svakog jutra redovi pred kontejnerima. Budućnost u koju verujemo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content