EVROPSKA UNIJA U MOJOJ ULICI: Donacije za poboljšanje kvaliteta života

Evropska unija je u proteklih 15 godina svojim donacijama značajno doprinela poboljšanju kvaliteta života u našem gradu.

Svakako da su najznačajnije donacije koje su iskorišćene za rešavanje osnovnih infrastrukturnih problema. Za projekat „Odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda sa teritorije Kruševca“ Evropska unija je donirala 22.653.700 evra što je 95% od ukupne vrednosti projekta.

Za izradu studije izvodljivosti za prečišćavanje i tretman otpadnih voda donirano je 375.000 evra, za rekonstrukciju i proširenje Fabrike vode u Majdevu iz fondova Evropske unije obezbeđeno je 7.040.000 evra dok je za izgradnju novih paviljona u Vaspitno-popravnom domu dato 2.500.000 evra.

U izgradnju i opremanje vrtića “Lane” i “Sunce” Evropska unija je uložila više od 300.000 evra

Dva nova vrtića „Lane“ i „Sunce“ predškolske ustanove „Nata Veljković“, za čiju je izgradnju i opremanje Evropska unija uložila više od 300.000 evra, u okviru aktivnosti IMPRES projekta, otvorena su 10. marta 2014. u Kruševcu.

Grad Kruševac je februara 2014. godine potpisao Memorandum o razumevanju sa Misijom OEBS u Srbiji, a povodom realizacije projekta „Ovde smo zajedno“ – Evropska podrška za inkluziju Roma, koji je finansirala Evropska unija.

U okviru projekta je formiran Mobilni tim za inkluziju Roma grada Kruševca koji je imenovan od strane Gradskog veća kao stalno radno telo, a koji se bavi obrazovanjem, zdravstvom i zapošljavanjem romske populacije. Grad Kruševac je u okviru projekta dobio i vozilo „Dačija Daster“ u vrednosti od 9.742 Eura, koji je tokom trajanja projekta služio za implementaciju projektnih aktivnosti, a nakon završetka projekta je postao vlasništvo grada.

Grad Kruševac je u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“ za implementaciju stambene komponenete dobio sredstva za izradu Plana detaljne regulacije za naselje Panjevac u iznosu od 1.281.250 dinara. Stambena komponenta projekta je bila usmerena na unapređenje životnih uslova lokalnih romskih zajednica i doprinos njihovoj integraciji u društvo.

Krajem 2015. godine započela je realizacija projekta „Osnažiti“ kojim su Javno komunalno preduzeće „Kruševac“, Grad Kruševac i Udruženje „TREE HOUSE“ konkurisali kod Delegacije Evropske Unije u cilju osnaživanja Roma u sektoru reciklaže. Projekat je odobren od strane Evropske Unije u iznosu od 200.991  evra dok je učešće grada 2.000.000 dinara.

Ukupna vrednost projekta “Osnažiti” bila je oko 200.000 evra

Tokom 2016. i 2017. godine u okviru projekta „Osnažiti“ je radno angažovano osam osoba romske nacionalnosti sa IV, VI i VII stepenom stručne spreme koja su učestvovala u određenim fazama projekta.

Podeljeno je 40 kolica i HTZ oprema za 40 individualnih sakupljača sekundarnih sirovina romske nacionalnosti koji sekundarne sirovine dostavljaju JKP „Kruševac“. Takođe, 15 najugroženijih seoskih operatera je dobilo opremu za sakupljanje i skladištenje reciklažnog otpada. Unapređen je rad reciklažnog centra JKP „Kruševac“ nabavkom odgovarajuće opreme (vertikalna presa za baliranje, perforator, ručna transportna traka, kontejneri, elektronska vaga, ručni paletni viljuškari, ručna transportna kolica, posude za otpad), a takođe je nabavljeno i vozilo – traktor.

Sredstvima Evropske unije je u okviru projekta nabavljena oprema u iznosu od 3.652.089 dinara, a koja je bila usmerena kako na Reciklažni centar JKP „Kruševac“, tako i na individualne sakupljače sekundarnih sirovina i seoske operatere.

Još jedna donacija pomogla je unapređenju života romske zajednice u Kruševcu. Švedska agencija za međunarodnu saradnju SIDA je za projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje“ donirala 184.630 evra.

Značajna sredstva od zemalja članica i Evropske unije građani Kruševca dobili su i kroz programe „Exchange“. Za projekat „Izgradnja ekoloških kapaciteta u gradu Kruševcu“ donirano je 87.518 evra a za projekat „GIS kao sredstvo za poboljšanje efikasnosti i konkurentnosti Kruševca“ 234.895 evra.

Evropska unija je kroz program „Exchange 3“ za projekat „Kontakt centar za rad sa građanima – bolji kvalitet života“ donirala 171.590 evra dok su nemačko Ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj i Vlada Švajcarske dali 33.000 evra za unapređenje ulične rasvete ugradnjom LED svetiljki.

Krajem maja ove godine Grad Kruševac i Opština Aleksinac predstavili su Projekat unapređenja upravljanja javnom svojinom. Projekat se realizuje u okviru programa Exchange 5 koji finansira Evropska unija. Ukupna vrednost projekta iznosi 173.000 evra, od čega će EU finansirati 156.000 evra, a ostatak je direktno učeše Grada Kruševca i Opštine Aleksinac. Projekat će trajati 18 meseci.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content