Finalna konferencija projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Centar za istraživačko novinarstvo organizovao je finalnu konferenciju na kojoj su sumirani rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”.

Sretina Dobrodolac, predsednica Upravnog odbora Udruženja za evropske integracije “Evrokontakt”, partnerske organizacije na ovom projektu, govorila je o njegovom značaju.

Evrokontakt” podržava sve projekte koji doprinose demokratizaciji društva i transparentnosti vlasti. Mi smo imali nekoliko projekata, poput “Ja imam reč”, gde se videlo da postoji problem u komunikaciji građana i političara koji bi trebali da budu njihovi predstavnici. Od petoro narodnih poslanika iz našeg okruga samo jedan je odgovorio na naše predloge“, istakla je Sretina Dobrodolac.

Sretina Dobrodolac, UG "Evrokontakt", i Slaviša Milenković, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac
Sretina Dobrodolac, UG “Evrokontakt”, i Slaviša
Milenković, predsednik Centra za istraživačko
novinarstvo Kruševac

Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK podsetio je da su u prvoj fazi projekta urađeni profili političara iz Kruševca, Varvarina i Trstenika dok su u drugoj fazi  projekta analizirana  obećanja političara u periodu od lokalnih izbora 2012. godine pa do 2017. godine.

Ukupno je urađen 61 profil političara a prilikom izrade akcenat je bio na njihovim dosadašnjim političkim karijerama, društvenom angažovanju  i transparentnosti finansija. Za Kruševac su urađena 23 profila, za Trstenik 20 i za Varvarin 18“, kazao je Milenković.

Vlast u Kruševcu najtransparentnija

U svim sredinama u poslednjih pet meseci, koliko je trajao projekat, došlo je do kadrovskih promena. Najznačajnije su bile u Kruševcu gde je došlo do promene gradonačelnika, dok je u Trsteniku promenjen samo jedan većnik. U Varvarinu su promenjeni zamenik i pomoćnik predsednika opštine kao i jedan većnik.

Kada je reč o Kruševcu informacije o nosiocima lokalne vlasti su uglavnom dostupne najširoj javnosti. Većina političara koje smo analizirali dostavlja informacije Agenciji za borbu protiv korupcije o svom imovinskom stanju i finansijama. Pohvalno je što je Jasmina Palurović odmah po stupanju na dužnost gradonačelnice prosledila svoje nove podatke i primanja“, istakao je Milenković dodajući da je najrevnosniji političar Siniša Maksimović koji je od 2010. godine Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio devet izveštaja.

Za Trstenik je karakteristično da je dosta političara  u prethodnom periodu dostavilo izveštaj o svom imovinskom stanju Agenciji za borbu protiv korupcije ali ih kasnije nije obnovilo. Takođe je karakateristično da je većina političara koji su sada u vlasti promenila nekoliko političkih opcija  u svojoj karijeri, pojedini četiri stranke za pet godina.

Za Varvarin se može reći da je „najzatvoreniji“ u odnosu prema javnosti kada je reč o nosiocima javnih funkcija. Na zvaničnom sajtu opštine mogu se naći podaci tek o nekolicini funkcionera i spisak većnika, bez detaljnijih informacija.

Verovatno se vode idejom da se u maloj sredini, kakva je Varvarin, svi  međusobno poznaju. Funkcioneri iz Varvarina su najmanje revnosni kada je reč o podnošenju izveštaja Agenciji za borbu protiv korupcije. To važi i za političare koji su u strukturama vlasti dosta dugo“, smatra Milenković.

Žene malo zastupljene u vlasti

U Centru za istraživačko novinarstvo ističu da je jedno od zapažanja do kojeg su došli tokom realizacije projekta odsustvo žena u organima lokalne samouprave. Od 61 političara, čiji su profili urađeni, samo 14 su žene, što je daleko ispod evropskih standarda.

Finalnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici civilnog sektora, političkih stranaka i medija
Finalnoj konferenciji projekta prisustvovali su
predstavnici civilnog sektora, političkih stranaka i
medija

U Trsteniku od 20 političara samo su dve žene, narodna poslanica i jedna većnica, u Varvarinu od 18 samo tri. U Kruševcu od 23 političara devet su žene.

Kada je reč o obećanjima političara analizirano je ukupno deset obećanja, 7 iz Kruševca, po jedno iz Varvarina i Trstenika i jedno koje se može smatrati  regionalnim (izgradnja puta Pojate – Preljina).

Analizirane teme bile su: otvaranje fakulteta u Kruševcu, izgradnja puta Pojate – Preljina, izgradnja sigurne ženske kuće, izgradnja bioenergane, otvaranje dečjeg pozorišta, provera svih privatizacija u Kruševcu, prodaja preduzeća, dolazak stranih investitora, izgradnja vrtića u Obrežu i izgradnja istorijskog grada Ras u Dublju i Popini“, naglasio je Milenković.

Analiza CINK-a pokazala je da političari olako daju obećanja jer zbog njihovog neispunjavanja ne snose nikakve posledice.

Istraživački projekti doprinose demokratizaciji

Kompletan materijal prikupljen tokom projekta publikovan je na sajtu KruševacPress.com kao i na portalima RasinskiParlament.com i 037info.net.

Finalnoj konferenciji projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?” prisustvovali su predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija i medija. Iako su bili pozvani nisu se odazvali predstavnici lokalnih samouprava u kojima je projekat realizovan.

Obećanja političara je bilo mnogo više nego što je bilo moguće analizirati tokom projekta. Mislim da građani nisu svesni koliko je ovo važan projekat i koliko je bitno da svi podrže istraživačko novinarstvo  koje vodi transparentnosti lokalne zajednice i njenoj  demokratizaciji“, naglasila je Danijela Petrović iz Pokreta “Dosta je bilo”.

Ivan Mandić iz Levice Srbije izrazio je žaljenje zbog odsustva predstavnika vlasti.

Voleo bih, ukoliko bude mogućnosti, da se projekat proširi i profilima ljudi iz opozicionih stranka koji pretenduju da jednog dana budu u vlasti. Takođe bi trebalo uraditi projekat da se vidi kako su neki funkcioneri došli do svoje imovine. Podržavamo ovakve projekte istraživačkog novinarstva”, sugerisao je Mandić.

Podršku projektu “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?” dale su i predstavnice Udruženja žena “Peščanik” naglašavajući da je tema jako interesantna i da u Kruševcu ima jako malo medija otvorenih za organizacije civilnog društva.

ActionSEE-visibility-2

You might also like More from author

1 Comment

  1. Kruševljanka says

    Siniša i Jasmina su i privatno pristojni porodični ljudi

Comments are closed.

Skip to content