FUNKCIONERI ZABORAVILI NA OBAVEZU: Polovina nije prijavila imovinu i prihode

Skoro polovina funkcionera u lokalnim samoupravama u Kruševcu, Trsteniku i Varvarinu zaboravila je na svoju obavezu da prijavi svoje prihode i imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Funkcioneri su dužni da podnesu izveštaj o imovini i prihodima  najkasnije do 31. januara tekuće godine sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine, ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog Izveštaja.

Funkcioner, kome je prestala javna funkcija, dužan da podnese Izveštaj o bitnim promenama jednom godišnje i u naredne dve godine po prestanku javne funkcije.

Bitnom promenom smatra se svaka promena podataka iz Izveštaja, koja se odnosi na imovinu, čija vrednost prelazi iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Svi predsednici opština iz Rasinskog okruga uredno su prijavili svoje prihode i imovinu.

Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnika Kruševca ima prijavljena neto primanja od 100.140 dinara mesečno.

Ivan Anđelić ,  načelnik Gradske uprave, prijavio je neto primanje od 78.000 dinara i vlasništvo nad dva automobila marke “škoda oktavija”, iz 2001. i 2011. godine.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije Marko Knežević, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, mesečno prima 74.114 dinara a njegova koleginica zadužena za društvene delatnosti Jelena Todorović , 73.526 dinara.

Zamenik predsednika opštine Trstenik Dejan Rakovac , prijavio je neto platu od 91.186 dinara i auto marke “pežo 207” iz 2006. godine.

Gerasim Atanasković, aktuelni predsednik Skupštine opštine Trstenik, na raznim funkcijama je od 2012. godine. Prema poslednjoj prijavi iz 2020. godine u svom vlasništvu ima polovinu kuće od 150 kvadrata i vinograd od jednog hektara kao i auto marke “ford mondeo” iz 2008. godine. Njegov mesečni neto prihod je 93.739 dinara.

Pomoćnik predsednika opštine Trstenik Radomir Milunović je jedan od najdugovečnijih funkcionera u ovoj opštini ali je njegov poslednji izveštaj još iz 2012. godine tako da nije relevantan.

Bivši predsednik opštine a sada predsednik Skupštine opštine Varvarin  Vojkan Pavić , je prihode poslednji put prijavio 2019. godine. Prema toj prijavi vlasnik je dve kuće i većeg broja parcela, njiva i voćnjaka, na osnovu ugovora o poklonu  i nasledstva. Pavić je prijavio i mesečna primanja od 71.985 dinara.

Dejan Milanović , zamenik predsednika opštine Varvarin, prijavio je mesečna primanja od 79.800 dinara a Slavica Popović, načelnica opštinske uprave u Varvarinu, neto platu od 85.514 dinara i vlasništvo stana od 64 kvadrata koji je stekla kupovinom.

Naredne nedelje objavićemo podatke o imovini i prihodima lokalnih funkcionera iz Brusa, Aleksandrovca i Ćićevca.

Inače, najčešće povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u postupku kontrole imovine i prihoda funkcionera su:

  • član 36 = kašnjenje pravnog i odgovornog lica u pravnom licu vezano za obaveštavanje Agencije o učešću u postupcima javnih nabavki
  • član 43 stav 1 = kašnjenje organa i odgovornog lica u organu u kom funkcioner vrši funkciju vezano za obaveštavanje Agencije o stupanju/prestanku javne funkcije funkcionera u tom organu
  • član 43 stav 2 = kašnjenje funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju
  • član 43 stav 4 = kašnjenje funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po prestanku funkcije
  • član 44 stav 1= kašnjenje funkcionera u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima zbog bitnih promena

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

twelve + 19 =

Skip to content