IZLOŽBA JELENE TRPKOVIĆ: “Rani i zreli radovi”

U četvrtak, 7. februara, u Umetničkoj galeriji biće otvorena izložna Jelene Trpković “Rani i zreli radovi”.

Izložba Jelene Trpković u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu predstavlja stvaralaštvo umetnice nastajalo od osamdesetih godina prošlog veka do danas.

Kroz tridesetak kolaža predstavljaju se dosledno konstruisani prizori specifične atmosfere u kojima se prepliću realno i imaginarno, mešaju epohe. Promišljena montaža od novinske fotografije, časopisa, i dr. i intervencije crtežom i bojom u službi likovnog oblikovanja, čini prepoznatljivu živost prizora, blagog humora i ironije.

Jelena Trpković je rođena u Beogradu gde je završila Fakultet likovnih umetnosti i poslediplomske studije.

Od 1999 – 2018. bila je redovni profesor na Katedri za crtanje Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 1977. godine priredila je 19 samostalnih izložbi u u Beogradu, Novom Sadu, Titogradu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani i učestvovala je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi u medijima slikarstva, crteža i kolaža. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada u oblasti likovnih i vizuelnih umetnosti od kojih je najznačajnija Nagrada SANU iz Fonda Ivana Tabakovića, 2000.g. Njena dela se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama.
Izložbu prati katalog sa tekstom Stevana Vukovića, teoretičara umetnosti i likovnog krutičara.

Izložba će biti otvorena do 8. marta 2019. godine

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content