Izložba radova Slobodanke Stupar

0
U Umetničkoj galeriji večeras, u 19 časova, biće otvorena izložba radova Slobodanke Stupar.
 
Izložba Slobodanke Stupar obuhvata radove iz serije pod nazivom „Stepenice na dole su i stepenice na gore“ nastajale tokom višegodišnjeg procesa fotografisanja stepenica u muzejima, u Umetničkom muzeju u Bonu, Kolumba muzeju, Valraf-Ričarc i Rautnštrauh-Jost u Kelnu, Kaiša Forumu i Muzeju Kraljice Sofije u Madridu, i Muzeju savremene umetnosti u Atini.
 
Poseban deo čine fotografije i video snimljeni u zgradi tada već dugo zatvorenog i u relativno razrušenom stanju, a nedavno ponovno otvorenog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.
 
Seriju radova pod ovim nazivom Slobodanka Stupar je izlagala prošle godine u Nišu, kruševačka izložba je dopunjena i novim materijalom, a mišljena i realizovana je kao ambijentalna celina za specifični prostor Umetničke galerije.Slobodanka Stupar je diplomirala unutrašnju arhitekturu i grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a magistrirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti, takođe u Beogradu. Grafiku je specijalizirala na Školi lepih umetnosti u Atini.

Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama u Srbiji i inostranstvu (Atina, Solun, Keln, Minhen, Beč, Edinburg, Varaždin, Zagreb, Dubrovnik…), kao i na grupnim izložbama i kustoskim projektima u zemlji i svetu (Grčka, Kanada, Nemačka, Makedonija…). Bila je član umetničkee grupe Zajednica za istraživanje prostora 1983 – 1986.
Inicijator i organizator grupnih izložbi jugoslovenskih umetnika u Atini 1987. i 1992. i autorka je više interaktivnih radova i projekata.

Dela Slobodanke Stupar se nalaze u muzejima i javnim kolekcijama u Srbiji, Grčkoj, Nemačkoj, i Norveškoj, kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.
 
Dobitnica je niza nagrada, počev od nagrade za grafiku Oktobarskog salona u Beogradu i nagrade za skulpturu Likovne kolonije “Željezara Sisak” (1987), preko nagrade prvog Mediteranskog bijenala grafičke umetnosti u Grčkoj (1988), otkupne nagrade Sveučilišne biblioteke na XII Zagrebačkoj izložbi jugoslovenskog crteža (1989), Gran prija IX Internacionalnog grafičkog trijenala u Frehenu u Nemačkoj (1991), druge nagrade na prvom Bijenalu “Suva igla” u Užicu (1993), otkupne nagrade Narodnog muzeja na Beogradskom međunarodnom grafičkom bijenalu (1997) do nagrade na Fotowettbewerb u Štutgartu (2000).

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content