Izložba radova Stevana Kitića

U Umetničkoj galeriji u petak, u 19 sati, biće otvorena izložba radova slikara Stevana Kitića “Penzos gerila” – “Dimovi” – “Poetika gomile”.
Izložba Stevana Kitića obuhvata radove nastajale u poslednjih desetak godina u okviru ciklusa naslovljenih: “Penzos gerila”, “Dimovi” i “Poetika gomile”. Tematski grupisani kao posebne celine suštinski se nadovezuju jedan na drugi i proizilaze iz umetničkog i socijalnog iskustva, kao prostori za gradnju sopstvene ikonografske predstave stvarnosti.
Serija slika “Penzos gerila” nastala je kao zapažanje fenomena globalnog starenja i sve većeg broja starih i penzionera u svetu i kod nas, dok su “Dimov”i, kao njihov nastavak u formalnom i likovnom jeziku pojavljuju kao nestalne forme prolaznosti koje evociraju vreme.
Krhka i surova stvarnost ova dva cuklusa slika produbljuje se u ambijentalnoj instalaciji “Poetika gomile”.
Stevan Kitić je rođen 1980.godine u Nišu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003. godine u klasi profesora Branislava Sekulića. Magistrirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesora Čedomira Vasića.
Doktorant je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu pod mentorstvom profesora Sava Pekovića. Radi kao docent na Departmanu za likovne umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu.
Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi i učesnik je na više od 90 grupnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Učesnik radionica i rezidencijalnih programa u Srbiji, Austriji, Grčkoj.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content