JAVNI POZIV ZA STREET ART UMETNIKE/CE: Oslikajte mural izuzetnim ženama Srbije!

Ambasada Kraljevine Holandije,  u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji poziva sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”.
Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa imati priliku da, oslikavanjem murala površine oko 4 x 4 metra, prikažu deset izuzetnih žena:
Požega – Mitra Mitrović
Aleksinac – Jelena Dimitrijević
Kragujevac – Ljubica Marić
Niš – Jovanka Bončić Katerinić
Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović
Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić
Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političare, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje, a svima su im zajednički ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena.
Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Sredstva za materijal su obezbeđena, kao i honorari za umetnike. Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Ohrabrujemo umetnike iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Izrada murala se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju pethodnih radova i skicu za predloženi mural.
Prijave i/ili zahtev za dodatne informacije slati na: nlmurali@gradbeograd.eu.
Konkurs je otvoren do 30. januara 2022.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content