КАКО СЕ КРШЕ РАДНА ПРАВА?: Намештени конкурси и дискриминаторни услови

3

Радна права грађана се често крше расписивањем конкурса са дискриминаторним елементима или кршењем предвиђене процедуре приликом одабира кандидата.

У приватном сектору не постоји ограничење за поједине послове док је у јавном сектору, посебно у војсци, полицији и сличним служабама, ситуација нешто другачија јер тамо запослени имају бенефицирани радни стаж и раније одлазе у пензију.

Ако су послови са повећаним ризиком, послови где постоји могућност да наступи већа повреда, губитак здравља и слично, ту кандидат мора да прође лекарски преглед. Ако је у питању рад на неком радном месту где запослени има бенефицирани радни стаж то је сигурно да човек од 55 година може да прође лекарски преглед нпр. рад у руднику, али то не сме да стоји у огласу. Ако то стоји у огласи или нпр. “пријатне спољашњости особа до 35 година” или пол то не сме да стоји у огласу. Евентуално може да се нагласи ако постоји посао са повећаним ризиком а то се утврђује актом о процени повећаног ризика које доноси лице задужено за безбедности на раду. На пример ако неко ради на грађевини као зидар мора да прође лекарски преглед за рад на висини и то може да стави у оглас. Тада оглас може да гласи “радно место зидар, услови трећи степен стручне спреме, радно искуство пет година, посебни услови здравствена способност за рад на висини”, објашњава доцент на Правном факултету у Крагујевцу Александар Антић.

Др Александар Антић, доцент на Правном факултету у Крагујевцу ФОТО: ЦИНК

Као занимљив пример огласа у којем се за рад тражи искључиво особа мушког пола а да то није било незаконито Антић наводи случај манастира Хиландар који је тражио винара.

То је био оглас у “Политици”. Ради се о страној држави и тамо важе њихови закони, али то је генерално нека врста дискриминације. У принципу код нас не могу тако да се оглашавају огласи за рад у иностранству а да није то нека агенција која је посредник или преко Националне службе за запошљавање Не може нека фирма да се тако оглашава, али интересантно је за правно размишљање тај оглас за Хиландар”, додаје Антић.

Послодавци често, приликом расписивања конкурса, не наводе критеријуме за избор кандидата што оставља доста простора за манипулације. Критеријуми, углавном, нису одређени законом већ их одређује сам послодавац у конкурсу за посао када расписује. Најчешћи критеријуми су просечна оцена на студијама и дужина студирања.

То је неупитни критеријум као и утисак који је кандидат оставио на конкурсну комисију. Ако само донесу одлуку о избору кандидата који је оставио најбољи утисак на конкурсну комисију, а да додатно ништа не образложе то је противзаконито. Обично комисије, када хоће да приме неког преко везе, не знају како да образложе па ставе “Прима се јер је оставио најбољи утисак на конкурсну комисију”.

Да би конкурс био потпуно чист мора да се ради усмени интервју , говоримо о државним органима, где је раније радио, да ли је радио на пословима за који је расписан конкурс односно за који се тражи правник нпр за рад у имовинско-правним пословима има ли искуства у имовинско-правним пословима, којим прописима се уређују, како би унапредио рад службе, шта сматра да су највећи проблеми у катастру, које су надлежности скупштине града везано за имовинско-правне послове? Свима треба да буду буквално постављена иста питања, али не тако тачно/нетачно веч да се мало искомуницирају и треба да се напише у записник шта је ко рекао. Након тога треба да иде писани тест где се може извадити лист непокретности, који закон уређује имовинско-правне односе у Републици Србији…? Онда се гледају бодови али се то у пракси ретко дешава. Може да се деси да направе све то али да оном кога хоће да изаберу кажу шта ће да га питају, какав ће да буде тест”, говори о неким конкретним искуствима приликом пријема радника у радни однос доцент Александар Антић.

Уколико су ваша радна права угрожена народним посланицима се можете обратити попуњавањем одговарајућег обрасца који се налази на њиховом профилу на порталу Народне скупштине Републике Србије.

Народним посланицима се можете обратити и индиректно, преко онлине формулара, постављена на четири портала.

Довољно је да кликнете на одговарајуће поље, напишете који су ваши проблеми и то пошаљете тиму Центра за истраживачко новинарство Крушевац! Ми ћемо питања проследити народним посланицима и објавити одговоре када буду стигли.

Онлине формуларе можете наћи на овим порталима:

KrusevacPress.com;

Rasinski parlament;

Prijateljstvo.com;

037info.net

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

19 + 3 =

Skip to content