КАМПАЊА “ИМАШ ПРАВО”: Унапређење система бесплатне правне помоћи

У Крушевцу су одржане обуке за унапређење система бесплатне правне помоћи „Унапређење поступка о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи“ и „Унапређење планирања и буџетирања финансијских средстава за бесплатну правну помоћ“.

Обукама су присуствовали дипломирани правници запослени у јединицама локалне самоуправе као и овлашћена лица за одлучивање о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи.

Обука за правнике запослене у локалним самоуправама ФОТО: ГИЗ – Миодраг Митја Богдановић

Напоредо са одржавањем обукe, јавности је представљена и кампања за промоцију механизма бесплатне правне помоћи под слоганом „Имаш право!“, чији је циљ подизање свести јавности о постојању система бесплатне правне помоћи и могућностима које им пружа.

Закон о бесплатној правној помоћи донет је 2019. године са циљем да се сваком лицу омогући приступ правди и правна заштита, поготову за најугроженије грађане. Иако је систем успостављен крајем 2019. године, још увек постоје бројне слабости у примени закона и слаба информисаност грађана о постојању права на бесплатну правну помоћ. Јединице локалне самоуправе су основни чинилац система бесплатне правне помоћи у РС, које пружају правну помоћ и подршку и одлучују о додели бесплатног адвоката, јавног бележника или посредника. Обуке би требало да допринесу да се систем бесплатне правне помоћи унапреди како би грађани лакше остварили своје право.

Теренске обуке које се у склопу пројектне подршке реализују у 10 одабраних јединица локалне самоуправе, посебно су значајне за подизање капацитета нових служби бесплатне правне помоћи.Oбукамау Крушевцу присуствовали су запослени у управи више општина/градоваСрбије: из Крушевца, Ниша, Владичиног Хана, Малог Иђоша, Тутина, Куршумлије, Ивањице, Чачка, Ћићевца, Сврљига, Рековца, Ражња, Зајечара, Лапова, Бруса, Неготина, Мерошине, Косјерића, Блаца и Рашке.

Обуке су подржане од стране Министарства правде и Министарства државне управе и локалне самоуправе.Обуку спроводи мулти-донаторски пројекат „Подршка јачању владавине права у Републици Србији“ (ЕУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗА ОСНОВНА ПРАВА), финансиран од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ), уз подршку представника Комитета правника за људска права Јуком.

ФОТО: ГИЗ – Миодраг Митја Богдановић

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content