“Koreni” Dobrice Ćosića na sceni Kruševačkog pozorišta

Zvanično, Kruševačko pozorište je osnovano 1946. godine. Međutim, duga je predistorija pozorišnog života u Kruševcu. Postoji i mnogo pisanih tragova o tome (npr. u publikaciji “Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine XIX veka do 1945.“). Višedecenijska veza sa pozorištem i bogat tetarski život predstavljaju grad Kruševac kao snažan kulturni centar tokom dugog perioda. Prema nekim izvorima, samo u periodu od 1997. do 2012. godine čak 116 kruševačkih maturanata je odlučilo da se bavi scenskom umetnošću i upisalo neki od smerova na Akademiji.

U registru premijera Kruševačkog pozorišta, pod datumom 10. decembar 2001. stoji predstava “Koreni”. Rađena je po motivima iz romana Dobrice Ćosića. Dramatizaciju su uradili Nebojša Bradić i Branislav Nedić, a režiju potpisuje Nebojša Bradić. Predstava je pripremana prilično dugo – čak dva meseca, ali se to svakako isplatilo. Jer, “Koreni” su predstava koja je redovno i sa uspehom igrana kroz nekoliko pozorišnih sezona. Takođe, zabeležila je i veliki broj gostovanja na scenama širom Srbije.

O predstavi

Dobrica Ćosić je o ovoj predstavi Kruševačkog pozorišta rekao sledeće:
“Roman ‘Koreni’ motivisan je potragom za antropološkim i duhovnim identitetom mog naraštaja zamagljenog ideologijom. Duhovno mentalitetsko poreklo svog naraštaja video sam u naraštaju izrođenom u drugoj polovini 19. veka, naraštaju sa kojim se rađa moderna Srbija i očevima toga naraštaja, sa kojima se okončava hajdučka i patrijarhalna Srbija. ‘Koreni’ su pripovest o ljudima koji su imali moć da traju i opstaju uprkos svemu. U ‘Korenima’ je idejna osnova mog celokupnog romansijerskog ciklusa.

Iz teksta ‘Koreni’ i fragmenata četvrte knjige ‘Vreme smrti’, Nebojša Bradić i Branislav Nedić sačinili su pozorišnu dramu visokog tragičnog intenziteta. To je svakako najuspelija dramatizacija mojih romana. Tim scenskim tekstom, ‘Koreni’ se vraćaju svom zavičaju gde su inspirativno i nastali, a to je u mom doživljaju i saznanju svet moravske Srbije s kraja 19. i početka 20. veka, do Prvog svetskog rata. Uzbuđuju me i raduju susreti današnjih naraštaja s mojom vizijom njihovih predaka, koji će se događati u kruševačkom i Beogradskom dramskom pozorištu. Izuzetno darovit reditelj Nebojša Bradić sa izvanrednim glumcima i scenskim saradnicima, obećavaju predstavu o kojoj će se razmišljati i koja će se pamtiti.”

Ćosićeva saga o moravskoj (prerovskoj) Srbiji je rađena na specifičan i originalan način, onako kako je u tom periodu Bradić izražavao svoja traganja u svetu teatra. Naznake patetike (koja, definitivno, postoji i u literarnom predlošku), svedenost scene i pokreta, glumačka igra koja je stilski raznovrsna (od lika do lika), sve to je kao rezultat dalo savremenu predstavu koja je bila zanimljiva pozorišnoj publici. Kritika je na predstavu, i pored različitih mišljenja, reagovala većinom vrlo pozitivno. Kao i u dobrom delu predstava Kruševačkog pozorišta iz tog perioda, u predstavi su igrali i gostujući glumci. Katarina Žutić, Nenad Jezdić i Pavle Pekić, tada mladi glumci (svi rođeni 1972. godine), praktično na početku karijere, ostvaruju značajna ostvarenja u ovoj predstavi.

“Koreni” su, po mnogima, najzreliji, najkompletniji scenski poduhvat, dramatizacija i režija Nebojše Bradića. Predstavu karakteriše izuzetna poetska simbolika, pri čemu je celokupna retorika svedena u okvire porodične drame Katića i Dačića. Svojom umetničkom vrednošću izdvaja se i scenografija predstave. Scenografsko rešenje sa tri portala, tri scene, savršeno se uklapa u rediteljski postupak.

Podela

Dobrica Ćosić – KORENI

dramatizacija: Nebojša Bradić i Branislav Nedić
režija i scenografija: Nebojša Bradić
kostimi: Ivanka Jevtović
kompozitor: Zoran Erić
lektor: Miloš Petrović
dramaturg: Maša Jeremić
likovnost: Ljubisav Milunović
autor šminke: Nijaz Memiš

ULOGE:

AĆIM KATIĆ. . . . . Milija Vuković
VUKAŠIN KATIĆ. . . . . Pavle Pekić
ĐORĐE KATIĆ. . . . . Nenad Jezdić
OLGA KATIĆ. . . . . Jovanka Andrić
MILENA KATIĆ. . . . . Katarina Žutić
ADAM KATIĆ. . . . . Dejan Tončić
SIMKA KATIĆ. . . . . Biljana Nikolić
TOLA DAČIĆ. . . . . Vojin Ćetković / Nebojša Vranić
KAPETAN. . . . . Dragan Marinković
ANDRA. . . . . Bojan Veljović
ZORKA. . . . . Biljana Jocić Savić

Mediji o predstavi:

Vreme (broj 578 31.01.2002)

Glas javnosti (10.12.2001.)

Pogledajte predstavu “Koreni” Kruševačkog pozorišta (objavljeno sa dozvolom Pozorišta):

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content