KRUŠEVCU POTREBNO VIŠE ZELENIH POVRŠINA: Neodgovorni građani lome mobilijar i čupaju cveće

Trenutno je u fazi izrade projekat Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srnju koji bi trebalo, kada bude završen,  da bude najmoderniji u ovom delu Balkana.

Srnje je lokacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom a završni planovi  se rade. Finansiraće se iz kredita od kojeg će 95% platiti država a 5% odsto lokalna samouprava. To će biti najmoderniji centar za upravljanje otpadom u ovom delu Balkana. Biće tu deo za reciklažu, deo za separaciju, deponija će biti od tri kasete, po svim svetskim standardima urađene kasete za ocedne vode, za biogas, postrojenje za preradu ocednih voda, kompletno postrojenje za proizvodnju komposta. Biće to kompletno upravljanje otpadom”, objašnjava Adrijana Cvetković, projekt menadžer i PR Javno-komunalnog preduzeća “Kruševac”.

Za čistiji i lepši potrebna je stalna edukacija građana FOTO: Arhiva JKP “Kruševac”

Trenutno se rade projekti na kojima su ostali da se dorade samo detalji. Početak radova zavisiće od situacije sa korona virusom.

Očekujemo da se, u najgorem slučaju, prve kasete popune za 20 godina. Kažem u najgorem slučaju jer mi trenutno imamo 56.000 tona otpada godišnje. Kada se sve to sabije to izađe na oko 4.000 do 5.000 tona sabijenog otpada i to u najgorem slučaju da nema odvajanja otpada 20 godina. Ali moraće da  bude odvajanje otpada, moraće sugrađani da krenu na odvajanje otpada na mestu nastanka otpada jer će to postrojenje sasvim drugačije da radi nego trenutna deponija koja se nalazi u Srnju”, dodaje Adrijana Cvetković.

JKP “Kruševac” trenutno brine i oko 100 hektara javnih zelenih površina u gradu. Problemi sa kojima se suočavaju su raznovrsni.

Mehanizacije imamo dovoljno ali radnika, kada je sezona košenja nemamo dovoljno i u letnjoj sezoni nam uvek fali radnika. Probleme najčešće imamo oko mobilijara koji održavamo zbog vandalizma i lomljenja. Sadnice nam takođe lome. To su najveći problemi, sve drugo rešavamo u hodu”, ističe Aleksandar Vidojević, šef Radne jedinice “Zelenilo”.

Prema podacima iz 2015. godine Kruševac ima 12,5 kvadrata zelenih površina po stanovniku što je daleko od evropskog standarda koji predviđa 70 kvadrata po jednoj osobi.

Kako se širi grad tako se šire i zelene površine. U planu je što više pošumljavanja i sadnje drvenih sadnica tako da mislimo da ćemo u nekom odredjenom trenutku da dostignemo taj nivo.

Kruševac još uvek zaostaje za evropskim standardima kada je reč o zelenim površinama po stanovniku FOTO: Arhiva JKP “Kruševac”

Mi svake godine van redovne sadnje sadnica sadimo i na dan Planete Zemlje, posadimo sadnice koje su iz donacija raznih firmi i kroz razne projekte”, dodaje Vidojević.

“Zelenilo” je zaduženo i za seču i orezivanje stabala u gradu što često izaziva oštre reakcije Kruševljana.

U gornjem delu Zakićeve kolegi koji na tome radi nisu dali da seče drveće i to je sad veliki problem. Drveće je sada preraslo, više  ne možemo da sečemo, skratimo,  grane padaju u dvorišta, na terase, na kuće…

Mi iz “Zelenila” možemo da odlučimo samo za seču suve sadnice i stabla, a sve ostalo ide preko Komunalne inspekcije jer od njih dobijamo naloge i po tome radimo. Oni određuju i daju nalog za sadnju, seču, orezivanje osim kad drvored orezujemo jer onda idemo redom i jednom godišnje orezujemo“, pojašnjava proceduru Aleksandar Vidojević.

U JKP “Kruševac” ističu kako bi voleli da su građani odgovorniji i da manje uništavaju klupe, mobilijar, sadnice…

Huligani uništavaju mobilijar, gaze cveće, lome stakla na autobuskim stajalištima FOTO: Arhiva JKP “Kruševac”

To rade svakodnevno. Pionirski park, Bagdala, parkovi, naselje Rasadnik. Svuda. Imali smo situaciju kad su kroz grad polomili sve kontejnere, đubrijere. Lome autobuska stajališta i stakla na njima.

Treba da imamo svest da ne treba da uništavamo ono što imamo. Imali smo i situaciju da kradu rasad sezonskog cveća koji košta 20-30 dinara. Imamo snimak kako čovek krade cveće”, priča Aleksandar Vidojević, šef Radne jedinice “Zelenilo”.

JKP “Kruševac” je nedavno dobilo novi zadatak. Na staranje im je povereno zaštićeno dobro Osredak. Radi se o površini od 246 hektara koja obuhvata delove katastarskih opština Kukljin i Bela Voda, kao i deo Bresnog Polja. Trenutno su u ovom zaštićenom području angažovana dva čuvara a obimniji zahvati su u planu. U zaštićenom području su zabranjeni lov, ribolov i seča stabala a staranje o ovoj površini JKP “Kruševac” je dobilo odlukom Ministarstva za zaštitu životne sredine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content