Marija Sudimac na korak do medalje

Naši mladi sugrađani, Sergej Lukić i Marija Sudimac su od 28. do 30. decembra 2015. učestvovali na jednom od najjačih svetskih turnira za mlađe kategorije – CARLTON INTERNATIONAL YOUTH TOURNAMENT 2015, u holandskom gradu Karltonu, koji je okupio gotovo 700 takmičara i takmičarki iz 60-tak zemalja.

Srbiju su na ovom događaju predstavljali Kruševljani Marija Sudimac i Sergej Lukić koji su se, iako 13-godišnjaci, ogledali u uzrasnoj kategoriji do 15 godina. Oba naša takmičara su u Karltonu pokazala da spadaju u red najtalentovanijih evropskih igrača, bez obzira na to što nisu uspeli da se domognu postolja. Na korak od medalje stala je Marija Sudimac koja je u meču za polufinale ženskog singla, posle velike borbe u tri seta i 49 minuta igra, poražena od potonje osvajačice zlata – Belgijanke Klare Lasauks. Prethodno, supertalentovana srpska igračica vezala je pet pobeda. Prvo je u svojoj, četvrtoj grupi, osvojila prvo mesto pobedama nad Engleskinjom Džasmin Lidster i Holanđankom Kim Fleuren. U prvom eliminacionom meču savladala je Italijanku Martinu Korsini, u šesnaestini finala bila je bolja od Portugalke Mena Selvarajah, dok je u osmini finala savladala Grkinju Gramatolu Sotiriou.

Sergej Lukić nije uspeo da se plasira u osminu finala muškog singla. Lukić je osvojio prvo mesto u 21. grupi pobedivši Španca Žuana Monroa i Nemca Martina Valija. U meču za plasman među 32 najbolja naš reprezentativac savladao je Španca Adrijana Turmoa Hodara, ali je u narednom kolu poražen od drugog nosioca – Švajcarca Jana Orteua, posle čak 41 minuta igre. Lukić i Sudimac su stali na korak od plasmana u četvrtfinale mešovitih dublova. Njih dvoje su u prvom kolu savladali englesku kombinaciju Nihil Kalapala, Džasmin Lidster, a u drugom Britance Džejmasa Penvera i Eni Lado. U borbi za plasman među osam najboljih izgubili su posle tri seta od Holanđana Vesela van de Ara i Keri Samuels. Sudimac je i u ženskom dublu ispala u osmini finala. U paru sa Hrvaticom Indom Sadajić pobedila je u prvom kolu Nemice Karoline Hang i Kiare Marino, dok je u drugom poražena od domaćih takmičarki Keri Samuels i Meike Versteg.

U ekipnom delu turnira naši reprezentativci su nastupili u timu International 2 u kojem su pored njih igrali i hrvatski igrači Luka Ban, Josip Meglić i Inga Sadajić i Izraelci Maksim Grinblat i Ori Šapira. U osmini finala srpsko-hrvatska-izraelska ekipa poražena je s 3:2 od Nemačke, a u mečevima za plasman bila je bolja od Švajcarske2 i od Allstar Badminton 1 (predao meč), tako da je u ukupnom plasmanu zauzela deveto mesto. Inače, o jačini i popularnosti ovog turnira najbolje svedoči podatak da je preko 200 takmičara bilo na rezervnoj listi u nadi da će neko odustati i da će tako na “mala vrata“ dođi do učešća na ovom događaju. Samo u konkurenciji igrača i igračica do 15 godina nadmetalo se 240 takmičara.

Sergej Lukić, Dragan Antić i Marija Sudimac
Sergej Lukić, Dragan Antić i Marija SudimacSergej Lukić, Dragan Antić i Marija Sudimac

“Zadovoljan sam prikazanom igrom, ali nisam zadovoljan rezultatom, jer smo u pojedinačnim konkurencijama i to u muškom i ženskom singlu i u mešovitim parovima mogli do medalje. Međutim, u trenucima kada su se rešavali mečevi naši igrači nisu imali dovoljno koncentracije i strpljenja. Doduše ni žreb nam nije išao na ruku budući da je Lukić u šesnaestini finala izgubio od potonjeg osvajača srebrnog odličja, a Sudimac u četvrtfinalu od kasnije pobednice turnira. Njih dvoje su u mešovitim parovima zaustavljeni u osmini finala od potonjih osvajača bronzane medalje. Sve u svemu zalaganje i borbenost su bili na visokom nivou, ali svakako da ima još prostora za napredak na psihološkom planu. U momentima kada se igraju odlučujući poeni mora i može da se pruži bolja i odlučnija igra. Pored toga postoji još elemenata u kojima možemo da napredujemo čime bismo kvalitet igre podigli na još veći nivo i ravnopravno se nosili sa najboljim Evropljanima. U ekipnom delu smo nastupili sa još tri igrača iz Hrvatske i dva igrača iz Izraela. Na startu turnira smo protiv Nemačke izgubili skoro dobijeni meč, jer smo pri rezultatu 2:2 u meču ženskih dublova sve vreme imali prednost, i to i od desetak poena, da bi na kraju Nemice preokrenule i dobile sa 30:29 i pored tri meč lopte za naš tim. Kasnije smo zauzeli deveto mesto”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content