Maturantski ples danas i u Kruševcu

Maturantski ples će biti održan danas i u Kruševcu. Maturanti plešu i u još dvadesetak zemalja Evrope. Danas, tačno u podne, maturanti Srbije će još jednom plesati u gradovima Srbije. Uz muziku Johana Štrausa obeležiće kraj srednje škole. Ova maturantska parada je međunarodni omladinski projekat, vrlo popularan u regionu. U Srbiji se održava na preko 50 lokacija. Registrovano je 11.220 učesnika. Ako u podne bude kiše, kruševački maturanti će, umesto na Trgu Kosovskih junaka, plesati u Hali sportova.

Početni signal i muzika na koju se pleše će biti emitovani putem Radio Salomona. Maturante u sedam zemalja regiona povezaće Gaudeamus, Fanfare, 1.,2.,3. i četvrta slika Štrausove operete Slepi miš. Kao lokalni “začin”, u Srbiji se na kraju igra Užičko kolo i nastupaju trubači.

Maturanti plešu na maturantskim paradama od 2001. godine. Tada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata. Tada je to bio eksperimentalni projekat koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane – Plesna škola Urška. Još od tada zaštitini znak programa su narandžaste i crne majice, beli kišobrani i pištaljke. Sledeće godine ovom projektu se pridružio i Plesni savez Slovenije. Maturantska parada se proširila u gradove Slovenije i održana je na deset lokacija, sa 8.512 učesnika.

Srbija se priključuje 2005. godine. Učestvovali su gradovi Kraljevo, Niš, Beograd, Novi Sad, Pirot i Pančevo. Od 2008. pokrovitelj manifestacije postaje Ministarstvo omladine i sporta. Iste godine je, po peti put, oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content