MURAL I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ALEKSANDROVCU: “Komunikacijom do ženske solidarnosti”

U Aleksandrovcu, u ulici 29. novembra, otvoren je mural,  autorke Kaće Dimitrijević, koji  za temu ima solidarnost među ženama.

Sam motiv sastoji se od figure dve žene, od kojih je jedna u polusedećem položaju jer je prema podu /nazad vuku predrasude i stereotipi, dok druga žena stoji nasuprot njoj, pruža joj ruku i pomaže joj da se uspravi, pozivajući se pri tom na medjunarodne i domaće zakone o ravnopravnosti i protiv diskriminacije.

Slogan koji prati motiv je „Podržimo jedna drugu! – Solidarnost među ženama je važna“.

Najpre je u prostorijama Narodne bIblioteke svečano otvorena izložba fotografija sa prizorima iz života seoskih žena pod nazivom „U polju, u dvorištu…“, autora Dimitrija Petkovića iz Kruševca.

Fotografije su nastale pre nekoliko godina u okviru zajedničkog projekta na osnaživanju seoskih i romskih žena za borbu protiv diskriminacije, koji su realizovale NVO Romani cikna i Udruženje žena Peščanik.

Izložba i oslikavanje murala rezultat su saradnje i napora, koje Mreža žena Rasinskog okruga ulaže u unapređenje svakodnevnog života žena na ovim prostorima”, naglasila je Snežana Zarić iz organizacije “Ž kao žena i kao Župa”.

Detalj sa iložbe fotografija Dimitrija Petkovića

Snežana Jakovljević, aktivistkinja Peščanika istakla je da žene na selu žive teško, da su vrlo opterećene poslovima u kući i u njivi i, da bez obzira što veoma doprinose porodičnom dohotku, često same ostaju nezbrinute i bez penzije. Ona je navela podatak da je među vasnicima poljoprivrednog zemljišta u Srbiji samo 18% žena.

Maja Konstantinović iz Udruženja žena Peščanik je govorila o projektu „Komunikacijom do ženske solidarnosti“, koji je u saradnji sa organizacijama iz Italije, Francuske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, realizovao Kulturni centar Grocka. Mural u Aleksandrovcu nastao je upravo u okviru ovog projekta zahvaljući činjenici da je Peščanik partnerska organizacija iz Srbije.

Slavica Stanojlović Urošević je podsetila na zajedničke napore koje Mreža žena Rasinskog okruga ulaže u unapređenje života žena i kazala da je cilj projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“ osnaživanje žena na selu i u malim urbanim sredinama putem kontakata i saradnje sa ženama u drugim mestima i zemljama. Kazala je da je veoma važno što se mural nalazi u Aleksandrovcu i zahvalila lokalnoj zajednici na logističkoj i političkoj volji da se mural oslika na javnom prostoru.

U okviru projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“ –  WOMCOM (Women Communication for Solidarity), urađeno je  još 5 murala, jedan u Grockoj, a preostala 4, na Hvaru, u Mostaru, u Padovi i Strazburu.

Izrada murala, kao i sam projekat podržan je od Evropske Unije, Erasmus + programa za Zapadni Balkan.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content