NA DNU EVROPSKE LESTVICE: Srbi četvrtinu plate troše na hranu!

Samo stanovnici Rumunije daju više novca za hranu od žitelja Srbije, pokazala je analiza Evrostata.

Na hranu i bezalkoholna pića građani Evropske unije prosečno troše tek 12,2 odsto mesečnog budžeta, objavio je Evrostat analizu zasnovanu na podacima iz 2017. godine.

Prema ovom istraživanju, troškovi za hranu su na trećem mestu rashoda domaćinstava. Evropljane najviše koštaju mesečne komunalije (24,2 odsto) i prevoz za koji izdvajaju više novca nego na punjenje frižidera (13 odsto), prenosi Politika.

Iako desetak država unije, poput Nemačke, Austrije, Finske, Holandije za hranu izdvajaju manje od ovog proseka, postoje i države u kojima se na osnovne životne namirnice troši gotovo trećina ukupne zarade. Poslednja analiza pokazuje da je apsolutni rekorder Rumunija u kojoj se izdvaja 27,8 odsto. To je ujedno i jedina država EU u kojoj se za hranu daje više novca nego u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, učešće hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na ukupnu finalnu potrošnju domaćinstava u Srbiji u 2017. godini iznosilo je 24,88 odsto.

U 2017. godini sedam odsto stanovnika EU nije sebi moglo da priušti taj automobil što je za nijansu bolje nego godinu dana ranije kada je iznosio 7,7 odsto.

I u ovom slučaju prednjači Rumunija sa 29,8 odsto stanovnika koji nemaju automobil, Bugarska (20,6) i Mađarska (20,1 odsto). Zato su Kipar i Malta rekorderi u pozitivnom smislu gde samo 1,7 odsto ukupne populacije nema novca za kupovinu četvorotočkaša.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content